3 ting du skal vide om mørbrad

0
4809
Mørbrad

Alle i det danske land ved hvad en mørbrad er, men vi bruger den helt forkert.
Her vil jeg give lidt mere indsigt i mørbraden som kødstykke, og se på hvad den kan bruges til.

Det er det mest spiste kødstykke, når det skal være lidt finere. Uanset om det er gris eller ko, så er mørbraden lige lidt finere end andre gængse stykker. Det er også et lidt dyrere stykke kød, så prestigen har sikkert en rolle her. Derudover er det kendt for at være en meget magert, men mørt, stykke kød.

Det er også utrolig nemt at gå til, for de fleste, men der er stor forskel på om det er en lammemørbrad eller en oksemørbrad der skal tilberedes.

1. Hvor fra dyret?

Mørbraden er en lille muskel der sider på indersiden af ryggen, helt oppe ved rygsøjlen. Det er et meget magert stykke kød, der kan være meget mørt, men man skal sørge for at pudse den fri for senere inden brug.

At pudse, betyder bare, at man skærer senerne fra mørbraden. Disse sener ligger på langs af mørbraden og kan nemt skæres fri ved at stikke kniven ind under senen, og så trække kniven på langs, med bladet op mod senen. Senen er bindevæv der hæfter musklen til knoglerne.

Se her hvordan du skærer sener fra.

Afhængig af dyret, kaldes mørbraden for enten:

  • Svinemørbraqd
  • Oksemørbrad
  • Lammemørbrad
  • Vildtmørbrad

Mørbraden findes på pattedyr, men nogle taler også om kyllingemørbrad.
Den må dog kategoriseres i samme afdeling som forloren hare, for det der kaldes kyllingemørbrad er inderfileten, der til forveksling godt kunne ligne en mørbrad i udformningen.

2. Kødstykke der kan brydes ned til mindre

Lammemørbrad er skøn i hel form på panden. Her flamberet i cognac og med rosmarin og hvidløg. Ganske få minutter på fuld varme, så er den færdig. Andre mørbradstykker, er større og kræver længere tilberedning. Især den store oksemørbrad skal have tid, for at blive tilberedt ordenligt. Her kan man dog med fordel udskære den i yderligere stykker, med hver deres anvendelsesmuligheder.

  • Spidserne kan bruges til en lækker lille stroganoff
  • Det første tynde stykke til små bøffer
  • Det brede stykke- ægte medalioner4.
  • Midterstykket er Chateaubriand – en steg
  • Stykket lige efter – små bøffer eller steg
  • ”Hovedet” er det vi ender med- til steg eller blæret okse gullasch

Se her hvordan en oksemørbrad deles i de nævnte udskæringer.

 

De enkelte deles brugbarhed

3. Mørbrad som billig mad

Ud fra ovenstående, kan man med supplement, fint spise en mørbrad over flere dage.

En familie på 4 personer kan med en oksemørbrad på 2 kg til 600 kr.

Dag 1: Spise stroganoff med fløjlsblød kartoffelmos (Opskrift)

Dag 2: Nyde tournedos med stegte svampe og brøndkarse (Opskrift)

Dag 3: Holde fest med en klassisk Beef Wellington (Opskrift)

Det er 200 kr. dagligt, eller 50 kr. pr person. Nuvel det er stadig mange penge, og det er uden tilbehør, men I kan spise som konger. Det er jo heller ikke nødvendigt at spise alle tre retter på en gang. Fryseren kan sagtens have nogle udskæringer liggende.

Afrunding

Skal du i gang med at tilberede mørbrad, så håber jeg at ovenstående gav lidt ekstra inspiration.
Der er et hav af måder at tilberede dette dejlige stykke kød på, men sørg for at give det kærlighed.

 

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her