Bulgur – Alt at vide samt opskriften på en klassisk tabouleh

8
61
Bulgur Tabouleh

Bulgur som råvare. Det er blevet sommer, og sommeren kalder på noget let. Her vil jeg gerne slå et slag for Bulguren, der er en skøn og alsidig substitut for bla. pasta, og ris. Derudover går den godt til salater, i farsretter, brød eller i den klassiske tabouleh.

Men hvad er bulgur egentlig?

Faktisk er det dampede, afskallede, knækkede og tørrede kerner af hvedearter. Oftest er det durumhveden der bruges, men også andre hvedearter kan bruges.

Bulguren stammer fra mellemøsten, hvor den da også er en fast bestanddel af det mellemøstlige og nordafrikanske køkken i tusindvis af år.

Med sin nøddeagtige smag og hurtige tilberedningstid, kan man godt forstå at den er så populær i disse egne. Det er også en meget nem føde at opbevare, da det helst skal opbevares tørt og mørkt.
Gerne ved stuetemperatur, men også i køleskabet går det fint.

Ernæringsmæssige kvaliteter

Bulgur indeholder 18 gram kostfibre pr 100 gram. Bulgur indeholder blandt andet vitaminerne E og B og mineralerne kalium, magnesium, fosfor, jern, zink, jod og selen.

Typisk vil der være ca. 350 kalorier pr 100 g. af den tørre slags, altså inden den får vand. Når det har kogt vejer det ca. 2,5 gange så meget som før. Dvs. at 100 g nu er 250 g hvilket passer glimrende til et hovedmåltid pr. person.

Tilberedning af bulgur

Der er flere måder at tilberede den på, men her giver jeg en helt simpel tilgang, der giver et perfekt resultat hver gang.

  1. Find en skål frem og hæld bulgur i (100 g pr person)
  2. Hæld kogende vand over til en centimeter over bulguren.
  3. Dæk skålen med husholdningsfilm for at holde på dampen.
  4. Lad trække i en lille halv times tid, imens du laver resten af aftensmaden.

En klassisk tabouleh

Tabouleh er en fyldig og frisk salat med grøntsager og masser af krydderurter baseret på bulgur.

Nedenfor giver jeg jer en klassisk version af tabouleh, men mange ting går fint med bulgur. Det kan være tomat, mynte, citron, olie og persille, der er de klassiske ingredienser, samt chili, hvidløg, koriander eller spidskommen, der er med til at give lidt kant og varme. Skal man føle sig henført til de sydlige himmelstrøg, så er mango, tørrede abrikoser, grillede auberginer, kerner og forskellige nødder også et hit.

5 fra 3 stemmer
Bulgur Tabouleh
Udskriv
Klassisk tabouleh

Tabouleh er en fyldig og frisk salat med masser af grønt, krydderurter og kold bulgur. Den går til det meste og kan med fordel spises alene med brød og hummus, men det kan også være den perfekte ledsager til grillet kød eller fisk.

Ret: Salat
Køkken: mellemøsten
Ingredienser
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 1 håndfuld mynte
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 3 stk tomater
  • 1 stk rødløg
  • 300 g kogt kold bulgur (Se instrukser for kogning ovenfor)
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 stk citron, saften heraf
  • salt og peber ved tilsmagning
Sådan gør du
  1. Hak persilleblade og -stilke fint og hak mynte samt koriander groft.

  2. Tomaterne skæres i meget små tern. Pil rødløget, og hak det helt fint.

  3. Bland alle de hakkede krydderurter med løg, tomater, bulgur og olivenolie. Smag til med friskpresset citronsaft, salt og peber.

Opskriftsnoter

Prøv evt. at svitse lidt krydderier på en tør pande og tilsæt så vand. Lad det koge op, så det blir en krydret og smagfuld boullion. Denne boullion kan nu bruges i tilberedningen af bulguren, i steden for vand.

Kast dig ud i det

Hvis du ikke selv gør det så meget i bulgur, så prøv at give det en chance. Det er i hvert fald et skønt og anderledes indslag, som modspil til ris, pasta og kartofler herhjemme.
Hvad med at skifte risene ud i en klassisk boller i karry?

Skriv også gerne en kommentar nedenfor, hvis du har gode tips og tricks, eller har forsøgt dig med en af ovenstående opskrifter, og vil fortælle hvordan det gik.

8 KOMMENTARER

  1. Tak for den nemme måde at lave bulgur på. Har altid syntes det var lidt besværligt, men det her er da nemt.
    Det smager skønt med skinke i tabulehen. Så er det en ret i sig selv.

  2. […] Hvis det bliver kedeligt, så er det ikke noget, man gider at bruge sin tid på at spise. Og så er det netop, at man falder i og kommer til at spise noget usundt i stedet for. Det er derfor super vigtigt, at du husker at gøre maden spændende og interessant for dig selv, ellers så bliver det rigtig hårdt for dig selv at komme igennem. Så vil din kur i hvert fald ikke komme til at holde ret længe, og det er jo super ærgerligt, hvis der er nogle mål, som du gerne vil nå. Så prøv nogle opskrifter med bulgur. […]

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her