Hjem Opskrifter Morgenmad Alt om pandekager - Forskelle, opskrifter og alternativer

Alt om pandekager – Forskelle, opskrifter og alternativer

Som navnet angiver et det en kage, eller et brød om du vil, der tilberedes på en pande. Den steges altså, i modsætning til fleste andre kager, der skal laves i ovnen. I grovkøkkenet elsker vi pandekager, for dens alsidighed.

Hvad er en pandekager egentlig?

En pandekage er ikke bare en pandekage, men laves i mange forskellige afskygninger. Det er en af de ældste tilberedninger, og går tusindvis af år tilbage.

De laves både i salte og søde versioner, som madpandekager eller dessertpandekager. Melen kan også varieres i det uendelige hvor majspandekager og hvedepandekager dog er de mest almindelige.

Andre typer af mel der med fordel kan bruges:

  • Boghvede
  • Mandel
  • Kikærte

Afhængig af brugen kan disse mixes i det uendelige.

De tynde franske crepes

Den klassiske franske pandekage er tyndt, blød og crisp i kanten. Tanken bag pandekagen er, at den skal bruges som indpakning. Enten til det salte køkken eller dessertkøkkenet. Crepes laves af hvedemel, men måske har du også stødt på navnet galette, som også er en pandekage, men lavet af boghvede.

En rigtig crepe må gerne være lys i det efter stegning. Smør kan have tendens til at branke, så et lille trick her, kunne være at bruge rapsolie, der kan tåle de højere varmegrader.

Se min opskrift på den perfekte crepes her.

Den tykke amerikanske dreng

Amerikanske pandekager er mindre i omkreds, men tykkere. En luftig klatkage om du vil. Den svampede pandekage er især en sikker vinder til morgenbordet, med bær, yoghurt og sirup. Den tykke dej gør, at den ikke flyder ud på panden i samme omfang som crepes, og du kan fint lave 3-4 stykker ad gangen på panden.

Min klare favorit er blåbærpandekager, hvor friske blåbær tilføres i dejen, når de steges på panden.

Se opskriften på rigtige amerikanske pandekager her

Den østrigske kejserpandekage Kaiserschmarrn

Netop hjemvendt fra de østrigske alper må jeg også lige slå et slag for kejserpandekagen Kaiserschmarrn.

Her er tale om en tung sag, der næsten er et måltid i sig selv.

Kaiserschmarrn er en blanding mellem en lidt sød pandekage og omelet, som deles i lidt mindre stykker og spises med rigelige mængder flormelis og blommekompot, også kaldet Zwetschekenröster.

Egentlig er den nem at lave, og væsentligt hurtigere, da man ikke skal lave 10 pandekager i tynde lag, men ”bare” kan hælde hele massen i panden på en gang.

Se hvordan du laver den østrigske Kaiserschmarrn her.

Pandekagemix

Mange køber pandekagemix i supermarkedet, hvilket jeg finder ret besynderligt. Det er dyrt og smager ikke specielt godt. Jeg kan heller ikke se at det skulle være meget nemmere, for så svært er det jo ikke at mixe en pandekagedej.

Skal det være endnu hurtigere, så kan man jo nemt lave sin egen pandekagemix. Hav den stående, eller tag den med på ferien, så er der pandekager på rekordtid.

Ingen regler uden undtagelser

Som beskrevet ovenfor, skal pandekager steges på en pande, men der findes faktisk pandekager der går i ovnen.

Bud på disse kunne være:

  • Ålandske pandekager
  • Gotlandske safranpandekager

Ålandsk pandekage er nok mere en kage end en pandekage, da den bages i ovnen i et fad. Det specielle ved denne type kage er, at der skal risengrød i. Så det er nok mest en kage der hører sig juletiden til.

Med hensyn til Det Gotlandske safranpandekage, så er vi her ude i en svensk specialitet. Disse specielle pandekager kommer fra Gotland i Sverige. Det specielle ved Gotlandspandekager er, at de indeholder safran – Faktisk laves de ganske lig de ålandske pandekager, men her tilføjes også safran.

Når pandekagen er god, er alting godt

Men når alt det er sagt, så findes der sikkert næsten lige så mange forskellige pandekageopskrifter derude, som der findes folk der laver dem. For du kan variere dem i en uendelighed.

Og skal du til at lave masser af pandekager fremover? Så køb lige en ordentlig pandekagepande

Hvad er din favoritpandekage? Eller har du en ”hemmelig” ingrediens, som bare skal med?
Skriv gerne en kommentar nedenfor.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt