Hjem Opskrifter Drikke Bær - Naturens små perler

Bær – Naturens små perler

Jeg elsker bær, solbær, brombær, blåbær, hindbær…. Ja jeg kunne blive ved! Jeg elsker dem ikke bare for deres smag, men også for de mange anvendelsesmuligheder de har og så er de sprængfyldte med gode vitaminer og antioxidanter, som de kloge siger, er så sundt.

Bær til alt

Bær kan, måske ikke så ukendt for de fleste, bruges til marmelade og saft, men bær kan også bruges til meget andet end det.  

I dag spiser vi mere og mere friske bær. De kan bruges i salater eller blot som supplement til et mellemmåltid. Bær kan dog være dyre at købe og derfor er det også attraktivt, at dyrke dem i egen have. Færre og færre mennesker gør det, fordi det tager tid, at høste, behandle og sylte – En ting som er rigtig ærgerligt, for bær er et lækkert og friskt supplement i mange retter og desserter.

Frys dine bær

Du kan med fordel dyrke dine egne bær i haven. Det er både billigere og du får en højere kvalitet og mere smag i dine bær. Faktisk er det er ret nemt, at vedligeholde dine bærbuske.

 Når dine bær er klar til at blive høstet, så kan du med fordel pakke dem i små mindre portioner og fryse dem. På den måde kan du lave frisk marmelade og saft hele året og mindske sukkerforbruget og konserveringsmidler. Det kræver ikke meget arbejde, at lave sin egen saft eller marmelade og du kan bruge alle typer af bær til både saft og marmelade.

Friske bær hele året

Hvis du er lidt strategisk, så kan du faktisk have friske bær i en stor del af året. De første jordbær kommer i maj og henover sommeren følger så solbær, blåbær, ribs, stikkelsbær og til slut i efteråret har du hindbær og brombær. I min have finder du 3 forskellige slags, som er mine favoritter og som samtidig giver friske bær godt fordelt over sommerhalvåret: Jordbær, Solbær og hindbær.  

Solbær er ultimativt favoritten

Hos os er solbær den busk, der bliver kræset mest om. Vi overtog et dødsbo og her er to små buske, som til at starte med ikke gav mange bær, men allerede i løbet af første sæson efter en studsning piblede de frem og jeg var nødt til, at tænke alternativt, for hvad skulle jeg dog bruge alle de bær til?

Ingen tvivl! – Børnene skal naturligvis have lækker saft, men hvad med os voksne? Jeg havde en mørk rom stående og hurtigt kom denne lækre opskrift frem i lyset; Solbærrom!  

Solbærrom

Denne opskrift er relativ nem at gå til, men kræver en stor portion tålmodighed!

Du skal bruge: 

  • 1 flaske mørk rom (Mærket er ikke vigtig)
  • 500 g solbær
  • 20 blade fra busken
  • 5 store spiseskefulde honning (Og jeg mener store, så spar ikke på det!)

Det hele hældes i en tæt beholder, f.eks. et glas med patentlåg. Ryst det godt sammen, så honningen bliver fordelt godt. – Now comes the hard part! Du skal stille glasset på køl i ca. 1 måned og hver dag skal du lige vende glasset en gang, så honningen bliver opløst.

Efter 1 måned sier du blade og solbær fra (Gem solbærrene, dem kan vi også bruge) og filtrere rommen. Hæld det på flaske og opbevar det mørkt.  

Denne rom er sød og smager som saft, så er det sagt! – Men den smager himmelsk og selv ikke-spiritus-drikkende gæster vil elske denne rom, så lav endelig en dobbelt portion, hvis du har bær nok!

Brug solbærrene fra rommen

Nu står du tilbage med 500 gram solbær, som har trukket i rom – De smager skønt som topping på en isdessert, men de kan jo ikke holde sig evigt, så medmindre du lige står over for et dinnerparty, så frys dem ned i 2 portioner. Du kan bruge bærrene til, at lave en solbærmarmelade – Den er ikke forbudt for børn, for under kogningen fordamper alkoholen. Lav marmeladen på akkurat samme måde som du ellers ville:

Til 500 g solbær skal du bruge:

  •  2 dl vand
  • 400 g sukker
  • 1,5 tsk rød melatin

Bring vandet i kog og hæld solbærrene i. Lad dem koge med i 5 minutter. Tilsæt sukker og lad det få et opkog. Bland melatin og 2 spsk ekstra sukker godt og drys det fint i gryden under omrøring. Kog yderligere i 2-3 minutter.  Nu skal marmeladen bare hældes på glas. Skyl gerne glassene i atamon inden, så holder marmeladen længere.  

Variér med bærrene

Hvis du ikke har solbær i haven, så kan du sagtens bruge brombær, jordbær eller andre søde bær. Dog skal du være opmærksom på, at mængden af honning måske skal justeres en smule – Bare prøv dig frem.   

Du kan naturligvis lave marmelade af alle typer bær, men pas på med f.eks. ribs eller stikkelsbær til rom, da de er mere sure og derfor kan give en bitter smag.

Ellers er det næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du kan bruge de lækre bær. Når det er sæson, skal de bare på morgenmaden, men er det en frossen portion man tager op fra fryseren, så smid dem i nogle lækre amerikanske pandekager, eller lav en lækker bæris.

Du kan også fryse bær, selvom det er et helt kapitel for sig. Se her hvordan du tørrer blåbær i ovnen: Blåbær i ovnen

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt