Barolo – Norditaliens perle

0
100
Barolo smagning

Mange elsker det italienske køkken, men Italien er også med rette kendt og elsket for sine vine. Norditalien består af flere regioner, der hver især har store velkendte vinområder.

Italien er verdens største vinproducent og eksporterer rigtig meget af produktionen. Faktisk så meget at de også er verdens største vineksportør. Selv om det dyrkede areal er reduceret med en tredjedel til ca. 1 mio hektar, siden 90’erne, så eksporterer Italien mere vin end noget andet land.

Af de velkendte vine kan nævnes Piemonte med Baroloen. En vin der gerne kommer på bordet når der skal være fest.

Piemontevinene

Piemonte vin er af mange anset som noget af det fineste Italien kan byde på når det handler om vin – Det er mest områderne omkring Alba og Asti, hvor det er vine som Barolo, Barbaresco, Roero, Barbera d’Asti, Moscato d’Asti og Brachetto d’Acqui de fleste kender.

Når vi fokuserer på Piemonte vin så er der hovedsageligt tre druesorter. Det er Nebbiolo, Barbera og Moscato. Nebbioloen bruges i Barolo vin, men også i anden italiensk vin. Det er dog denne drue der kendetegner Baroloen.

Barolo

Barolo har som regel stor koncentration og fylde med masser af tanniner. De kræver ofte en del års lagring for rigtigt at folde sig ud. Når de er bedst er deres særlige kendetegn røde bær, blommer, roser, tjære, læder, tobak, svampe og nuancer af trøfler.

Baroloen har altså brug for at ligge i mange år – gerne 10 år – inden den er rigtig drikkeklar. Det betyder at de fleste herhjemme drikker alt for ung barolovin og det er en skam. Så et råd herfra er at købe en ekstra flaske og ”glemme” den i vinkælderen.

Vinen er et oplagt match til tunge kødretter og gerne vildt med fedme, Det kan også være en herlig svamperisotto med masser af smør og parmesan. De kraftige nebbiolovine fra Piemonte passer perfekt til trøfler, oste, risotto og det fede kød der ofte kommer på bordet i norditalien.

Califraita

En af Danmarks mest specialiserede webshops, med stor forstand på de norditalienske vine er Califraita Det er virkelig en kvalitetsorienteret vinhandler med 18 års erfaring, der specialiserer sig i vine fra Californien, Frankrig og Italien, og derunder har særligt fokus på, og ekspertise i, ældre årgangsvine fra Norditalien og Syditalien. Det er især Piemonte og Barolo vine der er særlige fokusområder og der passionen ligger. Besøg Califraita her og opdag hvorfor en barolo ikke bare er en barolo.

Er du interesseret i at læse mere om piemonte, så besøg Vinlex.dk eller besøg italienskvin.guide for mere info generelt om italiensk vin.

Du kan også læse mere om vinglassets betydning for smagen her.

*Annonce – Denne artikel er skrevet på baggrund af direkte betaling eller sponsorerede produkter. Det vil til en hver tid være mine egne ord og mine egne holdninger der kommer til udtryk. Jeg skriver kun om det jeg selv kan stå inde for. Dog er betalte indlæg, reklamer og andet en nødvendighed for at kunne køre dette univers, så I kan blive ved med at få  de bedste og lækreste opskrifter, tips og tricks samt meget andet.*

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her