Hjem Opskrifter Tilbehør Basilikumpesto - Pesto The Classic Way

Basilikumpesto – Pesto The Classic Way

Her får du opskriften på pesto. Det er en helt klassisk version af basilikumpestoen, og er noget af det mest alsidige i et køkken. Jeg bruger selv pesto i sandwich, pastaretter eller i dressinger.

Pesto er en italiensk sauce

I århundreder er pesto brugt i Italien og er kendetegnet ved en blanding af basillikum olivenolie, parmesan samt hvidløg og pinjekerner, der også indgår i pestoen.

Oprindeligt var pestoen grovere og hovedbestanddelene var ost og olivenolie. Senere kom den friske basilikum ind i billedet, og nu er det den der definerer den helt rigtige smag, hvis du spørger mig.

Hvorfor kan man ikke købe en ordentlig pesto i supermarkedet?

Man kan undre sig over, at der ikke findes en hæderlig basilikumspesto i supermarkedet. De varianter der findes på hylderne er døde i smagen og oftest “fyldt” op med eksempelvis sennepssalat eller andet billigt fyld.

I sydeuropa kan man få anstændige pestoer i supermarkedet, men ikke i Danmark og det skyldes muligvis at industrien erstatte pinjekernerne med cashewnødder eller valnødder. Det gør de fordi det er meget billigere. Også billigere ostetyper benyttes, for at holde prisen nede.

Derfor synes jeg at man skal lave det selv. Sommeren går på hæld og har man en stor krukke basilikum, så er er det denne opskrift de er skabt til.

Smagen af sommer. Desuden kan pestoen fint fryses ned i portioner og bruges i månederne fremover.

Variationer over pesto

Der findes rigtig mange opskrifter på pesto. Nogen bruger mere ost, andre flere pinjekerner. Hvor grov den skal være er også en smagssag. Mit råd er at arbejde dig frem til det, som du synes er den helt rigtige.

Holder du dig dog til denne klassiske version, så går du ikke helt galt i byen:

Pesto - opskrift på basilikumpesto
Samlet tid
10 min
 
Her får du en klassisk, velsmagende og skøn aromatisk basilikumpesto der sidder lige i skabet. Holdbarheden er ikke et issue hjemme hos os, for den ryger stort set på et par dage.
Ret: Tilbehør
Køkken: Middelhavet
Ingredienser
 • En stor dusk basilikum
 • En god håndfuld parmesan
 • To fed hvidløg
 • 50 g pinjekerner
 • olivenolie af god kvalitet
 • Citronsaft
 • Salt og peber
Sådan gør du
 1. Blancher basilikum i kogende vand. Det skal bare dyppes for at vække aromaerne.
 2. Smid hvidløg i kogevandet og blancher to minutter for at tage den skarpe smag af hvidløget.
 3. Samtidig ristes pinjekernerne af på panden, til de får lidt farve.
 4. Blend basilikum, hvidløg og pinjekerner.
 5. Tilfør stille og roligt olivenolie, til konsistensen er rigtig. Det er en smagssag.
 6. Smag til med citronsaft, salt og peber, hvis nødvendigt.
Opskriftsnoter

Olivenolien er i forvejen pebret i smagen, osten er salt, så der er meget små mængder i tilsmagningen. Skal den ikke være glat i konsostensen, så brug en morter i stedet. Det er jo den oprindelige måde at lave pesto på, men personligt holder jeg mest af den glatte blenderversion.

 

Valg af ost

Igen synes jeg at du skal bruge den ost der passer dig bedst. De italienske oste; parmesan eller pecorino er oplagte, men en dansk vesterhavsost kan bestemt også bruges. Egentlig er det et spørgsmål om temperament.

Generelt set skal du være varsom med saltningen af din pesto, når du bruger en af ovenstående ostetyper, da de i forvejen er meget salte.

Andre typer

Derudover findes der et hav af andre pestotyper. Her er det en klassisk basilikum, men der findes også røde typer baseret på tomat. I danmark har vi vores egne ramsløg, som også kan bruges til en top lækker ramsløgspesto.

Hvilken en er din favorit? Og har du gode tips, tricks eller erfaringer du vil dele? Så gør det i kommentarfeltet nedenfor.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Opskrift Vurdering
Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt