Hjem Opskrifter Det bedste pitabrød - en opskrift der får dine tænder til at...

Det bedste pitabrød – en opskrift der får dine tænder til at løbe i vand

Pitabrød stammer oprindeligt fra det tyrkiske køkken. Brødet er et rundt fladt hvedebrød i den oprindelige forstand, men særligt i Danmark har vi med udviklet det klassiske pitabrød til også at omfatte grovpita.

Pita betyder bare brød

I de græske og tyrkiske køkkener brugte man typisk pitabrødet til at dyppe i hummus eller til at servere klassiske retter som gyros, falafel og kebab i.

Første gang man støder på ordet pita, er i det gamle Grækenland hvor det nævnes i en komedie af Aristophane. I bund og grund betyder det bare brød.

Tager vi tilbage til Danmark spiser vi pitabrød, som aldrig før. Du kender måske pitabrød bedst fra supermarkedets brødafdeling eller frost, men hvorfor ikke bage dem selv? – Vi siger ikke, at det er nemmere, men til gengæld kan du styre indholdet 100 % og eksperimentere med både smag og størrelse.

Opskrift på pitabrød

Prøv denne opskrift, der får dine tænder til at løbe i vand og samtidig kan du variere opskriften og tilsætte f.eks. spinat eller revne gulerødder, der kan tilføje både smag og næring til det klassiske pitabrød.

5 fra 1 stemme
Opskrift på Pitabrød i pizzaovn
Pitabrød

Opskriften giver dig 6 store pitabrød.

Ret: Hovedret
Køkken: Middelhavet
Ingredienser
  • 4 dl. Vand
  • 1,5 dl. A38
  • 1 tsk. Salt
  • 50 g gær
  • 2 spsk. Olivenolie
  • 400-600 g mel
Sådan gør du
  1. Rør gær ud i vandet. Tilsæt A38 og olivenolie. Herefter tilsætter du salt og halvdelen af melet. Rør det hele godt sammen. 

  2. Under fortsat omrøring hælder mel i lidt efter lidt. Når dejen er rørt lind og luftig (den kan synes lidt sej, men det er meningen). Lad dejen hæve i 30-60 minutter.

  3. Del dejen i 6 lige store boller og form den flade og runde på en bageplade. Drys med mel og fold dem sammen. Herefter skal dejen efterhæve i 20-30 minutter.

  4. Pensl med mælk og bag pitabrødene i en forvarmet oven ved 240 grader i 7 minutter. Herefter skruer du ned til 200 grader og bager dem videre i ca. 15 minutter. Årsagen til den høje varme er, at pitabrødene skal bruge en masse varme for, at kunne løfte sig under bagningen.

  5. Server de lækre varme hjemmebagte pitabrød med forskellige salater, grøntsager og kød – Præcis som du selv kan lide det. Hjemmebagte pitabrød kan også med fordel fryses ned, så bag endelig mange af gangen, så har I altid nem aftensmad lige ved hånden.

ovenfor er opskriften tilrettet en almindelig ovn, selv om billederne er fra min pizzaovn. Det vigtigste er sådan set bare at der er smæk på varmen.

Tip omkring hævningen

Desto længere du lader dejen hæve, desto mindre gær kan du bruge. Lad f.eks. dejen til dine pitabrød hæve natten over i køleskabet, så kan du faktisk nøjes med kun 10 gram gær.

Dej til pitabrød

Er du træt af det samme fyld i dine hjemmebagte pitabrød?

Så prøv lige at læs med her, for vi har nemlig nogle gode bud på, hvordan du også kan bruge hjemmebagte pitabrød. Skal det være nemt og hurtigt, så lav pizzapita, som vi kalder det.

Tag et hjemmebagt pitabrød og smør tomatpuré på. Drys med oregano og fyld skinke i strimler og ost ovenpå. Ind i ovnen til osten er smeltet – Så er det klar til servering. Nemt, hurtigt og en sikker vinder hos de yngste i familien.

Til de voksne så skal du prøve med stegte kyllingestrimler, hjemmelavet karrydressing og Iceberg! Simpelt? – Ja, men virkelig lækker og smagfuld.

Skal din aftensmad også bestå af pitabrød?

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt