Hjem Tema Børn Børn i køkkenet - Tag dem med og få masser af sjove...

Børn i køkkenet – Tag dem med og få masser af sjove oplevelser

Vores begejstring for mad, starter oftest i de spæde barneår og derfor ser jeg det som en vigtig ting, at vi bliver bedre til at inddrage børnene i køkkenet fra de er helt små. Alt for mange opdager først køkkenet når de flytter hjemmefra, og føler sig fremmedgjort over for madlavningen. Derfor er det vigtigt med børn i køkkenet.

Der er masser af gode grunde til, hvorfor børn skal med i køkkenet

Ja, det sviner og de griser. Der er ikke grænser for hvor meget der kan spildes når man først lukker børnene fri i køkkenet. Men al begyndelse er svær og heldigvis kan det jo tørres op igen.
Stoltheden i børnenes øjne når de opdager at de godt kan, eller når de sidder smurt ind i en muffin de selv har lavet.

Det er nemlig glæden der er vigtigst. Nærværet i køkkenet gør det sjovt og hyggeligt.

Start med noget nemt

Planlæg hvad du vil lave med dit barn. Er det muffins, eller skal der koges ris? Mål ingredienserne af på forhånd, medmindre dit barn er i en alder, hvor tallene er sjove, og der dermed er læring i at lade ham/hende gøre det.
Start så med at snakke om ingredienserne. Smag, duft og føl på dem.
Derefter kan barnet hælde ingredienserne i en skål, og røre dem sammen. Denne fremgangsmåde giver barnet en succesoplevelse.

3 gode råd til børn i køkkenet:

  1. Involver børnene, så de føler at de er medspiller og ikke bare skal gøre hvad der bliver sagt. Se på deres alder. Hvad kan de bidrage med? Det er altid sjovest når udfordringerne modsvarer deres evner. Det betyder også at du løbende skal optrappe sværhedsgraden, så de ikke kommer til at kede sig.
  2. Lad barnet bestemme, men giv det få valg. Det kan være at du lader barnet bestemme om der skal gulerødder eller selleri i lasagnen. Så bliver det nemlig meget sjovere, for barnet, at være med.
  3. Vigtigst af alt. Det skal være sjovt. Det bør ikke være en pligt. Børn opfatter hurtigt, hvis det er maskinarbejde, som bare skal overstås. Sæt musik på eller lav små konkurrencer, hvor I ser hvem der kan skrælle kartofler hurtigst etc.

Skab et engagement hos barnet

Børn vil rigtig gerne være med og lære. Derfor er det også vigtigt at bevare den motivation hos dem, og en af måderne at gøre det på, er ved at give dem deres eget værktøj.

Her bliver jeg nød til at slå et slag for Kitchen4kids.dk som netop har specialiseret sig i køkkenredskaber til børn.

For det første er det da super sødt at se de små i forklæde og med egen kniv, men når de rent faktisk står og snitter agurk ved siden af dig, så bliver både forældre og børn stolte.

I den moderne familie er det svært at få tid til sam- og nærvær med sine børn. Når de bliver hentet ender de ofte foran fjernsynet imens forældrene laver mad.
Hvis man kan tage dem med i køkkenet, så er det guld værd.

En anden fordel ved børn i køkkenet er, at der har større tilbøjelighed til at spise det de selv laver.

En nem ting at starte med kunne være pandekager

Jeg laver altid pandekager med børnene i weekenden, hvor der er tid og overskud.
De elsker at røre dejen sammen, men de kan også sagtens hælde dejen på panden.

Der hvor den største udfordring ligger, er på tålmodigheden. Pandekager tager tid at lave, når de skal laves en ad gangen.

Se en nem og lækker opskrift på pandekager her.

Og se også de mange spændende produkter hos kitchen4kids her.

 

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

1 COMMENT

  1. Børn skal helt bestemt med i køkkenet. Ellers ender de med at leve af pizza og burgere når de bliver voksne. Jeg kender mange voksne der ikke kan koge et æg eller et par pølser. Kendte en der skulle prøve at lave frikadeller men endte med kulstykker der gav så meget røg så brandvæsenet blev tilkaldt. I vinterferien havde jeg barnebarn på ferie. Hun var med i køkkenet, hvilket hun også er hjemme. Vi lavede rullepølse. Vi satte røgovnen igang med at ryge bacon. Vi lavede flere middagsretter sammen. Og dessert, god æblekage. Har man meget travlt i hverdagen kan der forberedes i weekenderne. Det er også en fordel at de små er med i hele processen. Så holder man dem fra iPads og anden elektronisk underholdning i den tid de bruger ved gryderne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt