Brunkager, som du vil ønske du havde smagt før!

0
789
Brunkager

Den søde juletid er over os og mens vi venter, så kan vi lige så godt forsøde tilværelsen med noget så syndigt som brunkager.

Disse brunkager kræver lidt arbejde, men når du har smagt dem, så forstår du hvorfor jeg hvert eneste år står i køkkenet i flere timer – blot for at kunne servere brunkager til min familie. Jo vist, undervejs bliver der også bagt indtil flere andre typer af julekager; vaniljekranse, finskbrød, jødekager og pebernødder, men brunkagen har en helt speciel plads i mit hjerte.

Denne opskrift er en opskrift, som jeg har udviklet på i flere år. Jeg finder en tilfredsstillelse i, at lave det fra bunden, fordi jeg dels ved, hvad der er i mine kager, men også fordi jeg forbinder julen med det hjemmelavede og traditionsbundne.

Hov, måske skal det lige nævnes, at denne dej kan altså både fryses og gemmes i køleskabet i flere måneder uden at miste smag, så hvis du vil nyde julen uden stress og jag, så lav den gerne i god tid!

Hav udstyret i orden

I mit køkken går jeg ikke ned på udstyr og det er nærmest blevet et samtale emne blandt familie og venner, men lad dem bare tale, for vi ved alle, at de ELSKER mine brunkager og selvom denne opskrift giver hele 300 kager, så er det næsten ikke nok til en hel jul!

Du skal bruge følgende udstyr, for at kunne bage brunkager:

1 køkkenmaskine med en kagekrog og skål
1 morter
1 gryde
2 dejskrabere
Vægt

Og nu til brunkagerne

For at få en kraftfuld og lækker brunkage, så skal du bruge:

  • 250 gram smør
  • 250 gram margarine
  • 250 gram lys sirup (Jeg laver den normalt selv, men du kan sagtens bruge den fra butikkerne)
  • 500 brun farin
  • 1 kanelstang
  • 7 gram Nelliker, stødt
  • 25 gram kanel, stødt
  • 20 gram potaske
  • 1,5 dl vand
  • 1000 gram hvedemel

Til pynt skal du bruge halve smuttede mandler.

Sådan bager du de perfekte brunkager

Kanel kan være noget vanskelig at knuse selv i en morter på grund af barken og helt naturligt vil den købte stødte kanel miste en del af sin aroma og smag. Derfor tilføjer jeg en kanelstang til massen, som skal koges, for at få kanelsmagen endnu mere frem i brunkagerne. Nellikerne kan du sagtes knuse i morteren og med fordel, for at bevare så meget af dens aroma og smag modsat den du køber i butikkerne.

  1. Start med at måle smør, margarine, brun farin og sirup af og lad det smelte langsomt i en gryde sammen med en kanelstang. Når det er smeltet, så bring det i kog ganske kort og lad det køle ned herefter.
  2. Mens massen køler, så kan du morte nellikerne. Det kan tage lidt tid, så hav tålmodighed.
  3. Opløs potasken i vand.
  4. Vej mel af og sigt det op i skålen til din køkkenmaskine.
  5. Tilføj nu de øvrige ingredienser og lade køkkenmaskinen ælte dejen til en sej masse.
  6. Gør 2 stykker med bagepapir klar og fordel dejen på de 2 stykker bagepapir.
  7. Rul dem sammen til 2 lange pølser, ca. 4 cm i diameter. Det kan være lidt flydende, men gør det på en bageplade og sæt det i køleskabet i nogle timer, så har du mere styr på det. Du kan også fryse dejen.

Nu kommer den svære del! Kagerne skal skæres ud, men hvis du har en skæremaskine til pålæg kan du med fordel fryse dejen og skære den herpå frossen. Ca. 2 mm tykke.

Hvis du gør det i hånden, er det vigtigt, at dejen ikke bliver for varm undervejs, for så bliver den blød og kan ikke skæres. Skær dem i så tynde skiver som muligt.

  1. Pynt brunkagerne med en halv mandel hver.
  2. Bag kagerne midt i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 8 minutter eller til kagerne er gyldne.

Lad dem lige køle lidt af inden du kaster dig over dem.

Tips til din kagebagning

Kagerne kan altså fryses i op til 12 måneder, så hvis ikke du når, at bruge al dejen, så har du brunkagedej til hele 2 år i sådan en portion!

Det kan selvfølgelig tage sin tid, at bage så mange kager, men jeg plejer, at bage en plade ad gangen, når jeg ved der kommer gæster. Så er der altid friskbagte brunkager – Ikke nok med mine gæster elsker det, så bringer det juleduften frem flere gange i løbet af december.

Skal det være lidt nemmere, så er denne, lidt anderledes, opskrift også lækker: Brunkager med et moderne twist

Mit bedste råd til dig er: Had brunkagerne for det kæmpe arbejde. Elsk dem for den fantastiske smag. Bagefter så fortæller du mig om det ikke var hele arbejdet værd!

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her