Hjem Tema Se hvordan du kan lave en hjemmelavet Burrata.

Se hvordan du kan lave en hjemmelavet Burrata.

Hvis du elsker en god mozzarella, så vent til du smager Burrata. Den minder en smule om mozzarella, men har en meget blødere og fyldig tekstur, der smelter på tungen. Smagen er mild og cremet.

Osten burrata er ved at blive trendy og det er der bestemt en god grundt til. Desværre er den svær at få fat på, og når det lykkes, er det en meget dyr spise. Der er derfor rigtig god grund til at gå i køkkenet og lave den selv, for så koster det næsten ingenting.

Osten stammer fra Bari i det sydlige Italien. Det laves som mozzarella og er faktisk et stykke mozzarella viklet om en masse bestående af flået mozzarella og fløde. Det er dette der giver den bløde konsistens.

Kalvemaver og ost

Yes, det lyder lidt specielt, men du skal bruge et bestemt enzym, som findes i kalvemaver. Du kender det måske bedre som ”Osteløbe”. Man kan købe osteløbe i specialforretninger, eller fra siden hjemmeproduktion.dk.

Det er osteløben der får vallen til at udskilles fra mælken og danne tørstof. Det vil sige at det bliver fastere. Faktisk er det proteinerne der, ved hjælp af enzymet, stivner og bliver fast.

Alt hvad du skal bruge

Det kan måske lyde uoverskueligt at lave sin egen burrata, især hvis du aldrig har lavet ost før, men det er faktisk nemmere end man lige skulle tro.
For at lave burrata skal du bruge mælk, citronsyre, osteløbe, fløde og salt.
Her bruger jeg billeder fra Huffington Post version til at guide dig igennem:

Først varmer du mælken op til 40 grader. Tilfør så citronsyren og koldt vand til den varme mælk.

Ostemassen vil nu begynde at dannes, og når du tilfører osteløben, vil du se ostemassen skilles fra vallen. Lad nu osteløben virke lidt og se ostemassen koagulere efter ca. et kvarters tid.

Du vil nu stå med en gryde fyldt med noget der mest af alt, ligner tofu.

Skær ostemassen I terninger på ca. 2 centimeter, og tænd så igen for blusset. Varm gryden op igen til lige over 40 grader. Rør forsigtigt undervejs, og lad det simre i 10 min.

Nu kan du tage gryden af blusset og si indholdet igennem et dørslag. Er du vandt til at lave ost, kan du fristes til at bruge et klæde, men vi ønsker store klumper, så brug helst dørslaget.

Når du har siet massen fra vallen, så river du osten fra hinanden, til det har konsistens som hytteost.

Del massen i to. Tilføj så fløden til den ene portion revne ost og så er du færdig med fyldet til din burrata. Du laver posen/svøbet til din burrata af den anden halvdel.

Tag den resterende ostemasse og skyl I saltet vand, der er akkurat så varmt som dine hænder kan holde til. Varmen vil nu smelte ostemassen sammen igen efter ca. 10 minutter. Efter 10-15 minutter er massen klar til at blive strukket og trukket.

Stræk osten til runde flader med ca. 20 cm I diameter.

Læg en skefuld af fyldet på toppen og fold over, så du får en rund form.

Bum, du er færdig. Fortsæt med de resterende og inviter vennerne. Ser det ikke lækkert ud?
Opskriften er taget fra Pop Sugar hvor du også kan se en mere detaljeret gennemgang

Holdbarheden på burrata er ikke lang, og holder kun få dage i køleskabet. Så spis den i rigelige mængder når du har den.

Hvad skal jeg spise burrata til?

Da det er en ret fed ost, så kræver den modspil, gerne i form af syre, der kan tage kanten af det fede.

Som med mozzarella går tomater fint i spænd med burrataen. Også citron kan bruges.
Er det sommer så kan jordbær eller skovsyre være en god ledsager. Og så må vi ikke glemme et godt glas vin.

Men ellers bruges burrataen som man ville bruge en mozarella. På en pizza, bruchetta, i salat eller til fisk.

Prøv dig frem.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

3 COMMENTS

  1. Super fin opskrift og forklaring ! Har nydt denne himmerigsmundful i Italien mange gange uhhhmmmm !
    Hvordan KAB Supermarco sælge en burrata fra Italien når holdbarheden, helt forståeligt, er så kort ?
    Nyder burrata med San Marzano tomater, Basilikum og en god Balsamico, hertil et hjemmelavet Foccasia
    Lavet af halv fin ølandsvedemel og halv tipo 00, lidt god olivenolie, lidt joughurt og 15-20 G gær, dejen skal være tyktflydende og efter hævning fyldes i små 15 cm bageforme, bages 15 min ved 220 gr., tages ud, brødet vendes ud og lægges tilbage i ovnen med bunden opad i 5-10 m. Serveres lune og sprøde med godt smør !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt