Hjem Anbefalinger Vinglas af krystalglas forbedrer vinoplevelsen

Vinglas af krystalglas forbedrer vinoplevelsen

Hvorfor vinglas af krystalglas? De fleste vil gerne nyde et godt glas vin til maden, men i den sætning ligger der mere visdom end man umiddelbart skulle tro.

I dette indlæg vil jeg fokusere på glassets betydning for vinoplevelsen.
**Jeg gør opmærksom på at dette er et sponsoreret indlæg**.

Vinglas er det ypperste snobberi

De fleste vil nok mene at man fint kan drikke vin af et almindeligt vandglas og at det er noget værre snobberi at bruge mange penge på vinglas i forskellige størrelser og udformninger. Og ja, man kan sagtens drikke vin af et vandglas. Jeg har da selv gjort det masser af gange når man er på picnic med familien, eller sidder på skiferien i en primitiv hytte. Dog vil jeg også påpege at vinens kvalitet nok også har matchet glassets udformning udmærket, og det er netop det der er pointen.

Vin og glas bør følges ad

En god vin i et almindeligt vandglas vil ikke give samme oplevelse som, hvis den var serveret i et ordenligt glas. Iltningen og duften vil ikke udfolde sig ordenligt og derved går en stor del af oplevelsen tabt.

Omvendt vil en rigtig billig vin måske have godt af at blive gemt lidt væk i et lille glas.
Hvis der er tale om hverdagsvine til 40-60 kr. så vil man få meget ud af nogle ordentlige vinglas, og vælger man endnu dyrere vine så vil det være decideret fjollet ikke at servere dem i vinglas.

Man kan samtidig argumentere for, at har man råd til at købe vine til 100 kr. eller derover, og har lyst til det, så har man også råd til nogle ordentlige glas, og gerne her nogle forskellige der passer ti den pågældende vin.

Glassets udformning

Et vinglas skal helst være bredest på midten, hvortil vinen hældes. Det giver den største overflade hvor vinen kan ilte. Samtidig skal glasset snævres til for oven. Det er der flere årssager til. Ligetil er det en praktisk ting, hvor en mindre åbning passer munden bedre, men samtidig skal en vin kunne slynges rundt i glasset for at frigøre duftstofferne, uden risikoen for at spilde de gode dråber. Udformningen på glasset skal også holde på vinens aroma.

Er det vigtigt? Ja, for den vigtigste del af vinoplevelsen ligger i duften.

Groft sagt kan man sige at der skal små glas til små vine og store glas til store vine. Uddybet betyder det, at unge, frugtdominerede, lette vine mestkommer til deres ret i ikke for store glas mens mere komplekse og koncentrerede vine, især hvis de har lidt alder, helst skal op i en af de store bowler for at kunne folde sig rigtig flot ud.

Jeg vil anbefale, at du som udgangspunkt investerer i nogle gode all-round glas. De skal have en mellemstor volumen og jeg vil sige, at det bedste glas sagtens kan være et stort hvidvinsglas. Så er man godt dækket ind på både hvid og rød siden.

De fleste hvide skal have et almindeligt hvidvinsglas glas, men vine fra veludviklede hvide bourgogner og andre chardonnay’er i samme klasse, kan godt klare et stort rødt bourgogneglas. Så det bør være den næste størrelse du bevæger dig op i, hvis du regelmæssigt køber vin til 80 kr. og op ad.

Krystalglas er bedst

Krystal er absolut det bedste valg, når det kommer til vinglas. Krystal har evnen til at blive mundblæst ekstrem tyndt og fint og stadig være stærkt og elastisk.

Krystal har en grovere struktur end almindeligt glas, hvilket skaber turbulens i vinen, når vinen bliver slynget rundt i glasset. Denne turbulens betyder, at flere aromatiske nuancer og smagsstoffer kan blive frigivet fra vinen, og en bedre vinsmag kan dermed opnås.

Sidst men ikke mindst skal nævnes det meget tynde materiale, som krystal er. Det gør nemlig at den tempererede vin i mindre grad påvirkes af glasset. Et tykt glas ved stuetemperatur, vil for eksempel hurtigt øge temperaturen på den kolde hvidvin. Derfor er jeg stor tilhænger af krystal som materiale.

I sidste ende gælder det om at øge oplevelsen

Det er muligt at vinglasset blot er et værktøj, men det er her igennem at oplevelsen kan øges og du kan nyde 100 % af vinens potentiale.

Jeg kan klart anbefale de æstetisk smukke glas fra Zalto, men ikke kun for deres udsende. Det er nemlig håndværk og design der går op i en højere enhed.

Om du vælger disse eller nogle helt andre er jo helt op til dig, men jeg håber i hvert fald at dette indlæg har sat lidt tanker i gang, til næste gang du skal have et glas vin.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt