Hjem Anbefalinger Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de fleste er jomfru olivenolie fint, og så tager man bare den billigste fra supermarkedet. Det er en skam.

Hvad er olivenolie?

Det er frugten fra oliventræet der presses, og herved udvindes de vegetabilske olier. Oliven kendes fra middelhavsområdet og det er også herfra olivenolien igennem generationer har været brugt. Olien anses for at være sundhedsfremmende og indgår i alt fra madlavning til kosmetikprodukter, som feks. sæbe.

Olivenolie besidder at et højt indhold af monoumættede fedtsyrer. Det monoumættede fedt adskiller sig fra det mættede fedt ved at have en enkelt dobbeltbinding. Det gør denne type fedt mere sart over for ilt, varme og lys. Men mere om det senere.

Fra det ypperste til det harske og direkte uspiselige

Når det kommer til olivenolie, så findes der rigtig mange forskellige typer fra endnu flere forskellige producenter. Umiddelbart en jungle at finde rundt i og det er ikke ligegyldigt hvilken en du vælger.

Kogt ned, kan siges at der findes forskellige typer af olivenolie, hvoraf det bedste kvalitet er ekstra jomfru olivenolien. Denne olietype er udvundet direkte fra frugten via mekaniske processer.

De ringere typer af olivenolie kan være udvundet ved eksempelvis opvarmning, der bestemt ikke vækker de bedste smagsnuancer i olien.

Kvalitetsforskellen er i den grad til at tage og føle på og det er begrænset hvad du kan forvente af en olivenolie til en rundt 50 kr. i supermarkedet.

I marts 2017 blev det afsløret, at mange af de olivenolier, der sælges i supermarkederne under betegnelsen ekstra jomfruolivenolie, slet ikke er ekstra jomfru.

Straks blev de fjernet fra hylderne, men en nylig foretaget tjek viser at situationen stadig er den samme. For meget ekstra jomfru olivenolie er ikke hvad den bør være, og nogle af olierne blev klassificeret som direkte uegnet til at spise. En af årsagerne beskrives i New York Times.

I den anden ende af skalaen findes en ekstra fin olie som hedder Premium Ekstra Jomfru olivenolie. Den er kendetegnende ved et meget lavt syreindhold på maksimum 0,3 % fri syre.

Men hvad skal man så kigge efter, når der skal vælges olie?

DOP betyder: Denominazione di Origine Protetta – Eller ”beskyttet oprindelses betegnelse”.

Det er en beskyttelse af de regionale kvalitetsprodukter. For at kunne opnå denne klassifikation skal olivenolien leve op til en række kvalitetskrav til produktion og geografisk oprindelse.

Desuden skal olien gennem mere end 30 kemiske tests, før den kan blive klassificeret og solgt med DOP certifikat. Kort sagt din garanti for korrekt fremstilling.

Mine 5 tips, når du skal vælge en god olivenolie

 1. Køb som udgangspunkt en ekstra jomfru olivenolie. Så simpelt kan det siges. Det er en klassifikation der som udgangspunkt er det bedste, så hvorfor gå på kompromis?
 2. Som omtalt længere oppe, så gå efter DOP-mærket. Her er endnu en kontrolinstans der fortæller dig hvordan olien er fremstillet og hvor.
 3. Sørg for at olien du køber er i en mørk flaske, eller en metalbøtte. Som beskrevet tidligere, så er olien lysfølsom og for megen sollys vil give olien en harsk smag.
 4. Se efter et høsttidspunkt på flasken. Oplyses det ikke, så se på sidste salgsdato. Reglen er at olien må sælges op til to år efter høst, så se efter datomærkningen. Der skal være mere end et år til udløb, hvis du skal have en fornuftig olie. En lille sidebemærkning er, at du kan kigge efter høsttidspunktet og få en indikator på smagen. En tidlig høst i efteråret giver en stærk smag, hvorimod en senere høst i december eller januar giver en mildere smag.
 5. Sidste gode råd må være; smag, smag, smag. Du er nød til at smage dig frem til den du bedst kan lide. Hvor mange har i årevis brugt olier i deres mad uden at have smagt olivenolien ren? Det tror jeg mange har gjort. Selvfølgelig kan du ikke stå i supermarkedet og smage, men når du køber en flaske så smag den. Hurtigt vil du finde ud af hvilken du bedst selv kan lide.

Hvad skal man være opmærksom på når man smager, tænker du måske?

Smagen må gerne være krads

Smag med munden, men også med øjnene og næsen. Olivenolien skal være klar og let grønlig. Duften skal være neutral men fed.

Når du så smager, skal olien virke frisk med en let bitterhed bagerst på tungen. De sunde plantestoffer i olien giver den pebrede smag, og den må gerne være stærk at få i munden.

Der er mange parametre, der spiller ind smagsmæssigt. Disse kan så enten forstærkes eller ødelægges. Nogle af disse er:

 • Selve sorten
 • Jordbundsforhold
 • Hvordan den er dyrket
 • Høsttidspunktet og årets klima
 • Udvindelsen
 • Opbevaring

Du skal ikke vælge en ekstra jomfruolivenolie, når…

Der skal steges. Al den snak om ekstra jomfru olivenolie gælder kun når den skal bruges i ren tilstand.

Da den er koldpresset vil varmen blot gøre olien harsk og så smager det kraftigt. Her er der andre olier der er bedre egnet.

Du kan selvfølgelig godt stege i olivenolie. Det kan man godt – det gør man jo også i Syditalien – men det er selvfølgelig vigtigt at man bruger en mild olie.

Den meget markante smag fra olivenolien er heller ikke egnet til eksempelvis mayonnaise, der vil blive både for grøn og bitter.

Det som olien til gengæld er suveræn til, og som den bør bruges til er, at nydes ren. Enten blot ved at dyppe lidt hvidt brød i olien eller hælde den over salaten.

Vil du vide mere?

Meget kan siges om olivenolie og her har jeg kun kradset i overfladen. Hvis du vil læse mere om oliens sunde kvaliteter, så besøg Klogkost.dk eller find nogle af de bedste olivenolier fra det italienske køkken her.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt