“Vindruesaft markerer virkelig overgangen fra sommer til efterår, og her får du en virkelig vanedannende opskrift.Det er ikke engang min egen, men min søsters gode opskrift, så nu overlader jeg ordet til hende”.
Lige nu bugner drivhuset af vindruer, mange af os kan slet ikke følge med, når det kommer til at nå at spise dem, og de ender måske derfor i kompostbeholderen, eller hos hønsene hvis man er heldig at have den slags.
Vindruesaft er nemt at lave
Der er dog en måde at få brugt de lækre saftige frugter. Herhjemme laver vi hvert år en ordentlig omgang saft. Det smager virkelig lækkert og ungerne jubler når vi når denne tid på året, der er nemllig (ud over æblerne) ikke så meget andet i haven at lave saft af på denne årstid.
Jeg plejer gerne at fylde en 8 ltr gryde op med ribbede, skyllede druer som jeg koger med ca en ltr vand.
Når druerne har kogt en halv time, er bristet og faldet sammen, sies saften fra. De må meget gerne stå og dryppe af natten over så vi får alt saften med. Den afdryppede frugt, smides ud til hønsene, som jo også skal have del i festen.
Herefter koges saften op med ca 400 g sukker pr ltr, men det er en smags sag, og der kan sagtens bruges mere eller mindre sukker, afhængig om man er til en surere/sødere variant.
Når saften er kogt op, hældes den på skoldede flasker som er skyllet med atamon eller spiritus. Flaskerne lukkes med det samme.
Saften kan holde sig længe og vi nyder godt af den det meste af vinteren….hvis den altså ikke er drukket inden.
Det smager rigtigt godt. Du kan også fryse den usødede saft i portioner. Så kan du altid vælge, om du vil lave saft, gelé eller noget helt tredje.
Det er en rigtig god idé.
Skal saften drikkes ufortyndet?
Det kan den sagtens, men kan også fortyndes, men smagen vil selvfølgelig blive mere udvandet.