Gløgg – Julens tro følgesvend

0
129
Gløgg hjemmelavet

For nogle er gløgg lig med hygge, varme tæpper, pejs og bjælkehytter. For andre er den varme vin tenderende til et kvalmende og uvelkomment element ved julen. Meningerne er mange og delte, men faktum er, at Gløggen som juledrik er kommet for at blive.

Gløggens historie

Tidligere dages gløgg bar navnet ’Glødet vin’, og havde en betydeligt lavere alkoholprocent, end den varme vin med krydderier, vi i dag kan blive halvsnalrede af, i den kolde julemåned. At det lige netop er på dette tidspunkt af året, vi oftest drikker gløgg, er måske ikke helt tilfældigt, da det faktisk indgår som et gammelt husgeråd til behandling af vinterdepression.

Selve ordet ’gløgg’ er ret nyt – det kommer fra det svenske Glögg – men helt tilbage i antikkens Grækenland kendte man til, at krydre og søde vin fordi man mente, at de helbredende krydderier blev forstærket ved, at blive opvarmet i vin. I norden blev varm vin først populært i middelalderen. I det 17. århundrede begyndte man i Frankrig, at servere varm cognac med smeltet sukker. Senere hen blev cognacen erstattet af vin, og begyndte at minde om den Gløgg, vi kender i dag.

Selvom den varme drik i dag er blevet en del af de flestes forestillinger om julen, var det ikke før slutningen af det 19. århundrede at drikken begyndte, at indgå som en regulær juletradition. Ingen ved præcist hvordan det gik til, men sikkert er det, at svenske spritfabrikanter fandt på at sætte farvestrålende etiketter med julefigurer på gløggflaskerne – og med ét var gløggen en fast bestanddel af julen.

Hjemmelavet gløgg fra bunden

Gløgg kan fås færdigblandet i papkartoner, men hvorfor ikke lave din egen helt fra bunden af? Det scorer ret højt på blærerøvs-skalaen. Du skal bruge nedenstående, og et godt råd er at citrusfrugterne skal være øko, eller som minimum ikke overfladebehandlet. Det gir en rigtig ærgerlig smag til gløggen:

2 klementiner
1 citron
1 lime
200 g strøsukker
6 hele nelliker
1 kanelstang
3 friske laurbærblade
1 hel revet muskatnød
1 vaniliestang
2 stjerneanis
2 flasker rødvin

Du starter med at lave en basis bestående af sirup; sukker kommes i en stor pande sammen med juice og skal fra økologisk klementin, citron og lime. Nelliker, kanel, kardemomme, laurbærblade, muskatnød og vanilje tilsættes. Herefter hældes der rødvin over ingredienserne, så det akkurat dækker. Indholdet i panden varmes nænsomt op indtil sukkeret er opløst, hvorefter varmen øges og det hele koges, indtil det bliver til en tyk sirup.

Når siruppen har den tykke, ønskede konsistens, hælder du resten af rødvinen i. Det er vigtigt at dette først sker når siruppen er helt klar, da alkoholen ellers vil fordampe under kogningen – og det er ingen interesserede i. Tilsæt gerne lidt stjerneanis, varm igennem og server for eksempel med æbleskiver, flormelis og jordbærmarmelade.

Hvis du ønsker at dine gæster skal have det ekstra sjovt, kan du tilsætte lidt snaps eller rom. Du kan også tilføje ingefør for friskhed eller chili for varme og kant.

Rødvinens betydning for gløggen

Kort sagt, så skal den hverken være for billig eller for dyr. En billig rødvin kan ødelægge gløggen, da vinsmagen fremhæves ved opvarmningen. Derfor vil en billig, og ufuldstændig vin også give en ubalanceret gløgg, hvor det er de forkerte nuancer der fremhæves.

Omvendt vil en dyr og nuanceret vin, blive påvirket af de kraftige krydderier, og derved mister man en smule finesse ved den dyre vin.

Så en vin i mellemklassen, der har en god frugtig krop, vil jeg klart anbefale. Det kan være vin baseret på cabernet eller merlot.
En sidste ting, der kan ødelægge en god gløgg er garvesyren. Garvesyre, eller tanniner, som det også kaldes giver en tørhed i munden, og få det hele til at trække sig sammen. Sådan føles det. Her er vi mere ude i et balanceret udtryk, og derfor foretrækker jeg selv en moden vin. Yngre vine har oftest en hidsigere garvesyre end en moden, ligesom garvesyren varierer fra druesort osv. Igen gå efter en moden cabernet eller merlot.

Alternativ gløgg

Hvis tanken om varm rødvin giver dig kuller men du samtidig gerne vil have gavn af den ”helbredende effekt”, kan du forsøge dig med en alternativ gløgg lavet på hvidvin. Denne varme drik har den samme smagfulde dybde som den klassiske røde version, men er mere let og frisk. Det er vigtigt at vælge en hvidvin der har et lavt syreindhold, da mere astringerende vine kan udvikle en lidt bitter og harsk smag når de opvarmes, præcis som beskrevet med rødvinene.

Variationerne

Der er lige så mange forskellige opskrifter på gløgg, som der er mennesker der har lavet det.
En af varianterne kunne være denne her version, med frisk cider. Giv gerne dine råd, fifs og kommentarer nedenfor.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her