Hjem Opskrifter Morgenmad Sådan laver du hjemmelavet yoghurt

Sådan laver du hjemmelavet yoghurt

Det er muligvis det morgenmadsprodukt der spises mest af i Danmark, og man kan sige meget om kvaliteten af de produkter der findes på hylderne, men i min verden smager det bare ikke nær så godt som hjemmelavet yoghurt. Det har selvfølgelig også noget at gøre med den lave fedtprocent, der er i de fleste yoghurtprodukter.

Yoghurt har det hele

Oprindeligt er yoghurt en tyrkisk opfindelse og er kendetegnenede ved syrning af mælk. Ved syrningsprocessen omannes laktosen i mælken, også kendt som mælkesukker, til mælkesyre og aromaer. Der er denne proces der tykner mælken og giver yoghurten dens konsistens og karakteristiske syrlige smag.

Det er faktisk to bakteriearter der tilsættes mælken ved fremstillingen, hvilket er noget man har gjort på forskellig vis i århundreder. Tyrkerne havde ”yogurut” helt tilbage i det 8. århundrede, som er her man første gang støder på det vi i dag kender som yoghurt.

Dengang spiste man yoghurten på grund af dens helbredende egenskaber. Det siges at yoghurten har været brugt mod indre sygdomme og råddannelse i tyktarmen. Helt op i 1966 anbefalede en svensk professor yoghurten mod migræne.

I Mellemøsten har man gennem generationer troet på yoghurtens lægende kraft. Den skulle have betydning for en lang levealder, og yoghurt med hvidløg skulle være et udmærket middel mod tuberkulose, dysenteri – ja endda kunne kurere skaldethed!

Men hvorfor så hjemmelavet yoghurt?

De fleste køber med glæde deres yoghurt i supermarkedet, men det er faktisk utrolig nemt at lave selv, og det smager bare mange gange bedre. Fedtprocenten er måske også lidt højere, men så spiser man heller ikke så meget. Se her, hvordan du med få trin kan lave en skøn og cremet yoghurt.

Cremet hjemmelavet yoghurt

Der er noget særlig dejligt over at lave hjemmelavet yoghurt. Man føler sig henført til de gamle husholdninger, og det er en rigtig rar følelse. Som med det meste hjemmelavede, så smager det bare bedre, og så er det en skøn base for et utal af varianter. Du kan tilføre smag efter behag. Blendedt frugt eller honning, sirup eller anden smagsgiver kan bruges.

Ret: Morgenmad
Køkken: Verdenskøkkenet
Antal: 1 portion
Ingredienser
 • 1 liter sødmælk
 • 1 dl yoghurt natural (Brug gerne af den sidste portion du lavede)
 • 1 dl piskefløde
Sådan gør du
 1. Opvarm mælken i en gryde til omkring 85-90 grader. Lige under kogepunktet. Brug gerne et sukkertermometer, eller vær opmærksom på hvornår overfladen bryder.

 2. Lad massen afkøle til omkring 40-45 grader. Rør yoghurten og fløden i mælke.
  Det er vigtigt at lade den køle til under 45, da det tager meget af det syrlige af.

 3. Nu stilles gryden i høkasse, hvilket vil sige godt pakket ind i tæpper og så i sengen. Lad den stå og hvile i 6-8 timer.

 4. Efter de små 8 timer tages yoghurten frem og røres blank og jævn. Hæld yoghurten på skoldede flasker og stil den i køleskabet til den skal spises.

Opskriftsnoter

Du kan bruge alle slags mælk. Jeg bruger personligt sødmælk, men letmælk og minimælk går også an. De bliver bare henholdsvis lidt tykkere eller lidt tyndere i konsistensen.

Jeg vil godt lige slå et slag for økomælk. Du kan godt bruge konventionel, men økomælk indeholder flere af de gode bakterier. Det er vigtigt for yoghurtkulturen og især opstarten af processen.

Yoghurt sous vide

Jeg har også forsøgt mig med denne opskrift fra Chefsteps, og det blev virkelig godt. Det på trods af mit sous vide udstyrs begrænsninger. Faktisk er minimumsindstillingen på 45 grader, men den skal gerne stå ved 43 grader. Det der kan ske, når den når over de 45 grader er at den slår gærcellerne ihjel og begynder at fermentere. Løben trækker så fra yoghurten og det betyder at man får en bvæskende og lidt grynet yoghurt.
Det skete for et par af mine glas, men heldigvis ikke dem alle.

Kan konstatere at jeg må have mig noget nyt og bedre udstyr 🙂

Fun facts

Yoghurten har ud over de påståede gode egenskaber også nogle beviste værdier.

 • Mælkebakterierne i yoghurt kan være med til at sænke blodtrykket.
 • Yoghurt mindsker risikoen for diabetes med 28%. Her skal det dog være den fedtfattige variant.
 • Det siges at yoghurt kan forebygge depression. Studier viser op til 22% lavere risiko for at udvikle depression hvis man spiser (ikke fedtfattig) yoghurt.
 • Du kan sagtens fryse din yoghurt og bevare de gode bakterier. De kan nemlig tåle turen i fryseren.
 • Laktose-intolerante mennesker kan bedre fordøje yoghurt end almindelig mælk.

(Kilde: http://karenlyager.dk/10-ting-du-muligvis-ikke-vidste-om-yoghurt/)

Prøv det selv

Giv det et forsøg og det ender sikkert med at denne hjemmelavede yoghurt bliver en af dine ugentlige rutiner.
Du kan også lave din egen mysli og enda en lækker chokoladesirup, som vil løfte din morgenmad til nye højder.

Giv gerne en tilbagemelding i kommentarsporet nedenfor.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

8 COMMENTS

 1. Vis jeg vil gemme noget af yoghurten og bruge det som starter ,hvor længe kan det så holde , jeg spiser jo ikke yoghurt hver dag .

 2. Min yoghurt er stadig helt tynd efter det har stået pakket ind i dyne hele natten, men dufter helt rigtigt. Hvad er der gået galt?

LEAVE A REPLY

Opskrift Vurdering
Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt