Hjem Tema Råvarer Racemjød fra Malling Mjød er den nye dreng i klassen

Racemjød fra Malling Mjød er den nye dreng i klassen


Mjød vinder større indpas og er kendt som alle vines moder. Derfor er det nærliggende at sætte fokus på  i Grovkøkkenet.dk’s serie om råvarer og de små producenter der gør Danmark så spændende. Denne gang overlader jeg ordet til Torben Mølgaard-Andersen og Michael Skjødt Jørgensen fra Malling Mjød, der vil fortælle lidt om de gyldne dråber.

Mjød som alternativ til vin

Vi er ikke som de andre – Malling Mjød har nemlig som det eneste mjøderi i Danmark specialiseret sig i tørre mjødtyper. Det er mjød til maden og især til det ny nordiske køkken. Med knapt halvandet år på bagen har 5 varianter af forskelligt mjød set dagens lys.

Vi vil gerne væk fra den meget søde og til tider ensartede vin – hos Malling Mjød vil vi skabe en mere vinøs oplevelse med en puristisk indgangsvinkel så den rene mjødsmag træder i karakter og den eventuelle urt eller bær kun får en birolle – honningens nuancer skal være i centrum. Det er vores vision, at gøre mjød til en dansk bordvin – en vin man ville vælge i stedet for en lækker hvidvin – for vores tørre vine går til alt fra fisk og skaldyr til vildt og vegetarretter.

Fordommene skal nedbrydes

Der er dog lang vej igen for at få danskerne til at åbne øjnene for den gamle drik. Der er rigtig mange fordomme om mjød – den største er blandt andet, at mjød skulle være øl, hvilket er forkert – både når man ser på bryggemetoden, men også på listen af ingredienser.

Hvad er mjød?

Mjød består kun af tre ingredienser – nemlig vand, honning og gær. Det der gør den så kompleks i smagen er valget af honning. Jo finere og mere smagfuld honningen er – des flere smagsnuancer og dybde vil man finde i den færdige vin. Der er alkohol i mjød og afhængig af forholdet mellem vand og honning, kan den være sød, halvsød eller tør. Den tørre mjød som den fra Malling indeholder færrest sukkerstoffer. Mjød er vin og ikke øl, som mange går galt i byen med.

Racemjød for den rene oplevelse

Det er også derfor vi fokuserer på racemjød. Når vi siger racemjød mener vi en mjød “fremavlet” med de bedste og klareste smagsnuancer fra honningen. Honningen sammensat med den bedst passende gærtype gør, at vi kan drive de fineste toner fra honningen frem i vinen. Vi laver netop ikke kaffe eller chokolademjød fordi vi satser specifikt på det som honningmassen måtte indeholde – derfor bruger vi kun dansk kvalitetshonning og helst den mørke sensommer honning, idet den indeholder flest “smage” – bierne har jo trukket på et væld af forskellige blomster – og senere, nedfaldsfrugt. Simpelthen – essensen af den danske sommer!

Nøje udvalgte biavlere

Vi satser på små private biavlere – for på den måde kan vi bedst kontrollere at kvaliteten er i top, men vi er på samme tid med til at støtte op om små forretningsdrivende med stor virke for flora og fauna i landområderne. Det bliver hurtigt lidt ”langhåret”, men giver perfekt mening i vores forretningsmodel. Hos Malling Mjød bruger vi ikke sulfit eller kemi. Vi satser derimod på en vin der kommer så tæt på det naturlige som muligt.

Mange kommercielle vin- og mjødproducenter bruger en eller andet form for tilsætning – kemi eller sprit – for at kunne styre gæringsprocessen. Hos Malling Mjød holder vi os fra den slags – hvilket medfører, at vi ikke kan sige hvor lang tid det enkelte fad skal bruge før vinen er klar til at blive sendt på flaske. Dette bevirker, at den samme type mjød kan være meget forskellige fra årgang til årgang og derfor svinger fra rigtig god til superb.

Populært som aldrig før

Gennem de seneste år er det gået stærkt for mjødbranchen – dog mest i udlandet. I USA åbnes der et nyt bryggeri en til to gange om ugen. Det er da også i udlandet man leger mest med tilsætningerne – mjød tilsat mango, ananas, chili eller chokolade er ikke unormalt i ”udenlandsk” mjød.

Historisk set er mjød alle vines moder

Mjød strækker sig 4-5000 år tilbage og skønnes, at være ”opfundet” i asien og Afrika – så at vi her i norden bryster os af, at det skulle være en vikingdrik er som udgangspunkt forkert. Dog har vikingerne nok indtaget sin del af de gyldne dråber og har med mjødens opdagelse flyttet sig fra natur til kultur.

Mjød til og i mad

Ingen tvivl om at vi gerne ser mjød som en ledsager til maden, men også i maden har det nogle skønne fordele. Kokken Claus Holm har på vores hjemmeside delt en dejlig ret med stuvet svinebryst i mjød. Se opskriften her.

Den danske kok og kogebogsforfatter Claus Holm har en dyp indsigt I danske produkter og oplever som udvikler af nye og traditionelle smagskombinationer. Som han plejer at sige; ”I mit køkken er alt muligt”.

Mjød med østers

Om Malling Mjød

Årgangsvin – Vores mjød produceres i Malling syd for Aarhus på et nedlagt landbrug med udsigt over et idyllisk Morten Korch-landskab – og som det eneste bryggeri i Danmark lagres vinene i minimum 1 år før vi tager stilling til hvad der skal ske. Som nævnt tidligere har vi ingen kontrol over bryggehastigheden – vinen er færdig når den er færdig.

Malling Mjød er ejet af Torben Mølgaard-Andersen der er tidligere Art Director og Michael Jørgensen der er Markedsøkonom. Virksomheden blev startet på hobbyplan, men udviklede sig hurtigt fra et par glasbobler i bryggerset, til et par fade i et værelse. Derfra gik det hurtigt videre til produktionslokaler med plads til store armbevægelser.

Der er flere projekter i kikkerten som forventes, at blive lanceret i løbet af de næste år – og da interessen for mjød er stigende forventer vi, at mjødbranchen går en lys fremtid i møde. I Malling krydser vi helt sikkert fingre.

mjød - Racemjød fra Malling Mjød

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt