Køkkenknive – Test af køkkenknive fra Gastrotools

0
3411

Lad mig bare sige det med det samme. Det her indlæg er delvist sponsoreret. Det er det fordi jeg har fået tilsendt nogle køkkenknive fra Gastrotools, og dem er jeg simpelthen blevet så begejstret for, at jeg gerne vil skrive en anbefaling her. Jeg har nemlig testet knivene i køkkenet, og der gjorde de sig godt.

Længe har jeg overvejet at tage kniven op som et tema, da den er så central en del af køkkenet, og især grovkøkkenet. De skal kunne tåle noget, når der parteres kyllinger, hakkes rodfrugter med jord på osv.

Det er et område hvor man ikke bør gå på kompromis med kvaliteten. Længere nede laver jeg en test af knivene fra Gastrotools, men lad os først tage det generelle.

Generelt om køkkenknive

Når man taler om kvalitet, så er der to lande der skiller sig ud. Hvert land med egen tradition, inden for knivproduktion. Det er Tyskland og Japan. Helt grundlæggende laves de tyske køkkenknive af et enkelt stykke stål, hvor japanerne bruger mange lag af stål som lægges uden på hinanden. Hvad forskel gør så det?

  • Tyske knive er mere bløde, eller fleksible, i stålet. Det kan have sine fordele, men det betyder også at de har svært ved at opnå samme skarphed, og især holde på den.
  • Japanske knive er hårdere i stålet, og derved kan de slibes skarpere. Og så holder de bedre på skarpheden.

De tyske knive lader oftest stålet gå hele vejen tilbage igennem skaftet og vil derfor føles tungere. De japanske slutter umiddelbart bag knivbladet, og har derfor et helt andet tyngdepunkt.

Den største ulempe ved japanske knive er, at det hårde stål ikke har godt af maskinopvasken, men lad mig så samtidig slå fast at man jo alligevel aldrig putter sine knive i opvaskemaskinen. Selv en tysk køkkenkniv vil miste skarpheden i maskinen.

Er stål bare stål?

Det er ikke nok at fokusere på, om den er smedet eller pladeståls-baseret. Det vigtigste er stålets kvalitet, altså hvilken kvalitet stålet i klingen har. Bedre stål holder længere, holder sig skarpere i længere tid og er lettere at holde skarp.

Måske har du hørt om damaskusknive, og endda associere du det med Japan, men hvad vil det egentlig sige?

Jo, faktisk er det den teknik, som beskrevet ovenfor, hvor stålet er foldet i lag. Det er denne teknik der giver dette flotte mønster på køkkenkniven, men også det der gør knivbladet så stærkt.

Hvilke knive skal man vælge?

Der findes mange forskellige knivtyper, men helt basalt har man kun brug for tre i et almindeligt køkken. Derefter kan man altid bygge på, hvis ønsket og interessen er der.
De tre knive er:

  • Kokkekniv – Kan bruges til næsten alt, men med sin størrelse gør den det grovere arbejde bedst. Skal der hakkes og udskæres store ting, så er kokkekniven bedst.
  • Universalkniv – Også kaldet en utilitykniv, der bruges til afparering af sener på kød, udskæring af grønt etc. og i det hele taget bruges til det meste. Rar at have ved hånden, frem for den noget større kokkekniv.
  • Urtekniv – Til de små opgaver i et køkken. Rensning af grønt, afpudsning og i det hele taget bruges den til finesseopgaver, der kræver præcision.

Med disse knive er du godt stillet i et køkken. Brug ikke penge på mange forskellige knive, men invester i ovenstående tre knive af en ordentlig kvalitet.

Test af knivene

Som sagt i indledningen, fik jeg tilsendt nogle knive fra Gastrotools.dk. Det er en webshop, der udelukkende forhandler knive.

I pakken lå en kokkekniv (Klassisk franks), en universal/utilitykniv og en santukokniv. Her ses sættet med de tre køkkenknive.

Alle knivene kommer i en flot indpakning. Her er det kokkekniven på 20 cm.

Santukokniven er en japansk kokkekniv, og markerer sig ved at have en mere fladt skær end kokkekniven. Samtidig er den korter og har ikke samme spids som den almindelige kokkekniv.
Men hvad er så bedst? I sidste ende kommer det an på den enkeltes præferencer.
Hvor kokkekniven har en vuggende skæring, så falder santukokniven mere i sit snit.

De tre knive har et flot udsende når man pakker dem ud. Damasceringen giver det flotte mønster på bladet og håndtaget er blank udført i pakkawood, som er et stærkt kompositmateriale.

Kvaliteten er i orden. De 67 lag kulstofholdigt VG-10 damaskusstål giver en meget hård klinge, og et skarpt resultat. Efterfølgende har jeg forsøgt at slibe dem yderligere op, og jeg har aldrig oplevet en skarpere klinge.

Vægtfordelingen i kniven er god. Håndtager er udformet så balancen ligger hvor blad og håndtag mødes.

Når der arbejdes med knivene glider de let igennem både kød og grønt, og kokkeknivens vuggende skær er en ren fornøjelse. Santokukniven er, selvom denne santukokniv er i den tungere ende, også behagelig at arbejde med, og der kan godt komme fart i snitningen.

Alt i alt er jeg rigtig tilfreds med knivene. Der findes mange mærker der er bedre, men de koster også tilsvarende mere. Her får man det gode håndværk til en billig penge.

Når jeg siger billig, så er koster de stadig 6-700 kr. for en kniv. Væsentligt mere end hos isenkræmmeren, men kvaliteten er også meget bedre. Her går man fra en almindelig kniv til en professionel køkkenkniv af en kvalitet, der kan holde i rigtig mange år fremover.

Se flere knive fra Gastrotools her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here