Hjem Opskrifter Morgenmad Koldhævet brød på 10 minutter – Sådan cirka

Koldhævet brød på 10 minutter – Sådan cirka

Det tager et lille døgns tid, til du står med verdens lækreste brød, men det tager kun 10 minutters arbejde at nå dertil. Koldhævet brød er noget af det nemmeste at gå til, og bager du det så i en gryde, vil du ikke kunne smage at det ikke kommer fra bageren.

Når du har spist aftensmad, er det første du tænker på nok ikke morgenmaden næste dag, men prøv alligevel at følge denne fremgangsmåde, så slipper du for an tur til bageren og får et endnu bedre resultat.

Koldhævet og langtidshævet

Det er to begreber der egentlig dækker over det samme. Når du koldhæver en dej, så kræver den også længere tid til at udvikle sig. Derfor er en koldhævet dej også langtidshævet.
En koldhævet dej skal gerne i køleskabet, eller stå mørkt og køligt i et kolonialrum med lav temperatur.

Ingen begrænsninger på koldhævet brød

Alt brødopskrifter der indeholder gær kan koldhæves. Vælger du din favoritopskrift til koldhævning, så brug som udgangspunkt kun den halve mængde gær. Dette gælder for alle opskrifter, hvor dejen normalt hæves ved stuetemperatur.

Når dejen kommer ud af køleskabet, skal man lade den hæve til dobbelt størrelse, inden man bager. Det kan gøres imens ovnen forvarmer, men et ca. tidsestimat på efterhævningen er en halv time – det er det, der giver alle de gode smagsnuancer i brødet.

To tricks der gør forskellen

 1. At langtidshæve sit brød, er det første trick, og det har nogle fordele. For det første skal du ikke ramme et bestemt hævetidspunkt, hvor en for kort eller lang hævetid har betydning for resultatet. For det andet giver et langtidshævet brød en sprød skorpe og en dejlig luftig midte. Det skyldes at gærcellerne i brødet udvikler sig langsommere, og der dermed dannes flere aromastoffer i brødet, når det får lov til at hæve over mange timer.Der er også mindre arbejde i et langtidshævet brød.
 2. Det andet trick er at bage det i en gryde. Det er blevet meget populært at bage brød i en gryde, og det er der en grund til.For små ti år siden ”opfandt” den amerikanske bager Jim Lahey det æltefri brød der blev bagt i gryde.
  Det smarte ved grydebrødet er, at al fugten forbliver i gryden, og man derved opnår samme funktion, som i en dampovn. Samtidig holder gryden formen på brødet, der kun kan udvikle sig opad, hvorved man opnår et luftigere brød end ellers.

Her får du opskriften på Verdens lækreste brød

Inden jeg lister ingredienserne op, så sørg for at vælge en god mel til formålet. Det er en lidt længere forklaring, men der er stor forskel på den mel der købes i supermarkedet, Både i smag og hæveevne.

Ingredienser

 • 10 dl mel
 • 5 dl vand
 • 2 tsk salt
 • gær på størrelse med en ært

Fremgangsmåde

Man starter på brødet 12 timer før man skal bruge det. Dvs. enten om aftenen før, så det kan hæve natten over. Så kan man bage det om morgenen. Eller man starter om morgenen og så kan man bage det om aftenen. Brødet holder sig godt længe, så jeg plejer at sætte det over om aftenen.

 1. Rør først gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Brug en stor skål. Bland så salt og mel ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at blande indtil alt melet er vådt.
 2. Lad det hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til at man ikke behøver at ælte brødet. Gæren gør det arbejde som du ellers skulle gøre selv. Den kan godt tåle at hæve længere.
 3. Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen i 3 led. Først den ene vej og så den anden.
 4. Læg den eller i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold viskestykket sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere.
 5. Varm ovnen op til 250 grader. Kom en mellemstor gryde ind i ovnen. Dejen må kun kunne fylde gryden halvt op, da den hæver sig, så find den rette gryde.
 6. Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.
 7. Vær sikker på at ovnen er varm nok. Er ovnen ikke varm nok bliver skorpen nemt for tynd og blød. Jeg bruger varmluftsovn.
 8. Den skal bage i 30 minutter ved 250 grader med låg på, for at holde på fugten og det varer det længere for skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.
 9. Efter 30 minutter lader du den bage i 15 minutter ved 230 grader uden låg. Så får brødet en flot skorpe.

Lad brødet køle i mindst 20 minutter inden servering, så får det ro til at sætte sig. Også smagsmæssigt.

Kan du bedre lide surdejsbrød?

Så kan det også lade sig gøre. Jeg elsker surdejsbrød, men har nogle gange svært ved at holde min surdej i live når hverdagen rammer, så er det sagt. Og da det er lidt af en proces at starte en surdej op, så kommer her et lille snydetrick.

Eddike! Ja, et lille skvæt eddike i ovenstående dejopskrift giver den syrlighed der skal til, som kendetegner surdejsbrød.

Vælg dog en hvid eddike. Hvidvinseddike eller æblecidereddike, som er min favorit, giver en skøn smag til brødet.

Lige et sidste godt råd til bagningen

Det vigtigste ved denne opskrift, og det mest kritiske punkt, er når dejen skal over i gryden.
Det er rigtig vigtigt at gryden er hamrende varm og drysset med mel, da en kold gryde vil få dejen til at klæbe fast. Så får man et brød der ikke vil slippe gryden, når det er færdigt. Brødet vil heller ikke få den samme sprøde skorpe som ellers.
En støbejernsgryde er bedst til dette, da den holder bedre på varmen, end en aluminiumsgryde.

Jeg håber at du har fået mod på at kaste dig ud i brødbagningen, og vil nyde resultatet bagefter.
Læg gerne en besked i kommentarfeltet, og fortæl os hvad du tænker.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

10 COMMENTS

  • Man kan sagtens bruge lidt grov mel, men ikke udelukkende. Hveden er med til at give brødet den rigtige luftighed. Prøv dig frem, men start måske med en tredjedel grovere mel, som eks. grahamsmel.

  • Ja, den kan fint bruges. Det er bare vigtigt, at stegesoen er mættet af vand, så den ikke suger væde fra brødet. Og så husk at den skal være godt varm inden dejen lægges i, præcis som med en alm. støbejernsgryde. Ellers følges samme fremgangsmåde som i opskriften ovenfor.
   Vend gerne tilbage med resultatet 🙂

 1. Et lille forslag kunne måske være lidt billeder?
  Evt af den våde sammenrørte dej og det færsige produkt
  Har loge blandet en dej til i morgen, og kunne bare være rart at se om dejen ser nogenlunde rigtig ud

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt