Kyllingefond – kog fond af skrog

3
5211
Kyllingefond

Det med at lave ting fra bunden tager jo tid, får man ofte at høre. Her er beviset for, at noget så grundlæggende i køkkenet kun tager få minutter at sætte sammen.

Giv en hjemmelavet kyllingefond en chance

Kyllingefond er en af grundpillerne i køkkenet, og indgår i et utal af retter. Desværre er der mange der køber kyllingefonden i pulverform, eller som en halvkunstig sirup der skal blandes op med vand.

Prøv den her version og smag tydeligt forskellen.

Hvad du skal bruge:

Se denne liste som retningslinje. Mangler du en af delen, eller overvejer du at tilføre andet, så er det her så fleksibelt, at du kan variere det i det uendelige. Det er smag og behag.

  • Skroget fra en hel kylling
  • 2 løg
  • 3-4 stænger selleri
  • 1-2 gulerødder
  • 2 laurbærblade
  • 4-5 kviste timian
  • 6-8 Persillekviste
  • 5-8 pepperkorn

Vælg eventuelt at smide et helt hvidløgshoved i, fennikeltoppe, porrer eller hvad du nu har på lager.

Fremgangsmåde

  1. Snitgrøntsagerne og læg dem i gryden.
  2. Bryd skroget op i mindre dele, med en stor kniv eller en fjerkræsaks. Læg skroget oven på grøntsagerne
  3. Tilfør de sidste ingredienser og fyld vand på til det dækker.
  4. Bring i kog, og lad det småkoge i 3 timer.

Til sidst sier du fonden fra. Der skulle gerne blive omkring en liter.

Husk at skumme din kyllingefond et par gange undervejs.

Valg af gryde

Sørg for at vælge en stor gryde. Du vil ikke fylde den helt til kanten. Så er der ikke meget at arbejde med.
Hvis jeg laver store portioner, så ryger skrogene i en almindelig gryde, men holder jeg mig til ovenstående opskrift, så bruger jeg gerne min trykkoger. En trykkoger er rigtig fin til fond, da der kan presse samme smag ud af kyllingen på den halve tid.

Så tænk over valg af gryde. Laver du ofte kyllingefond, så overvej en indsats til gryden, så du efter endt kogetid kan løfte indsatsen op med skrog og grøntsager. En nem måde at si sin fond på.

Farve og smag

Farven afhænger af ristningen i ovnen. Du kan tage et skrog fra en kogt kylling og lægge den direkte i gryden, Så vil din fond få en helt fin lys farve.

Vælger du at tage et skrog fra en stegt kylling, så vil den medbringe lidt af det ristede i smagen, og du vil få en anelse mørkere fond.

Jeg kan godt lide smæk på smagen, så oftest rister jeg skrog og grøntsager af i ovnen, inden det ryger i gryden. Så opnås en mørk og intens fond.

Kast dig ud I det

Der er ikke noget rigtigt eller forkert når det kommer til fond. Det kan varieres i det uendelige.

Ovenstående opskrift kan i øvrigt nemt dobles op, afhængig af antallet af skrog.

Jeg gemmer skrog i fryseren, og koger så 3-4 skrog ad gangen.

Har du gode tips & tricks til fond, så skriv en kommentar nedenfor.

3 KOMMENTARER

  1. Det er en rigtig god idé. I vores lille private ‘Cantina’ bliver der ikke smidt noget ud. Vi koger alle slags ben af. Den gode smag sidder på benene. Når vi har skilt en kylling ad, bruges stykkerne til forskellige retter som f.eks. kylling i tomat med ris. Alt andet fra kyllingen koges. Resterne af kødet pilles og snittes til en dejlig kyllingesalat og suppen bruges til f.eks. aspargessuppe eller løgsuppe. Tilbage er så kun benene der må i dagrenovationen. Vi undgår spild af fødevarer samtidig med at vi lever godt for halv pris.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her