Hjem Tema Mad på bål - Ilden som omdrejningspunkt

Mad på bål – Ilden som omdrejningspunkt

Mad på bål, eller over åben ild. Ja, kært barn har mange navne, men i bund og grund handler det om at tøjle ilden, og tilberede lækre retter over varmen. Er det inspiration du mangler, så læs om ild og mad her..

For at forstå fascinationen af mad over bål, så er vi nød til at tage en kort historisk gennemgang.

En af de ældste opfindelser

Et sted mellem 800.000 og 300.000 år f.Kr. begyndte man at stege kød over ild. Man kan forestille sig at det er sket ved, at et dyr er blevet fanget i en skovbrænd. En sulten person har efterfølgende spist af dyret og fundet ud af, at det smagte godt. Det varen gastronomisk revolution, hvor det både smagte godt og var nemmere at tygge. Det har været en tilfældighed, på linje med opdagelsen af champagne. Noget som man ikke regner med, men opdager er fremragende. Mad på bål var en realitet.

Ild og mad

Man har altså stegt dyr over ilden i mange tusinde år, men først langt senere lærte mennesket at koge vand og opvarme mad i potter. De ældste lerpotter til det formål er fundet i Japan og er omkring 13.000 år gamle. Og det er igen for ganske nyligt, at vi har trukket ilden, som arbejdsstation, ind i husene.

I dag er ilden død, og vi steger og koger over moderne induktion, medmindre man er gastronørd, som undertegnede, så bruger man gas og laver ikke længere mad på bål.

Men ovenstående hjælper måske til, at forstå fascinationen af ild. Et medier mennesket har siddet omkring i mange hundredetusinder af år. Både mhp. Madlavningen, men også for varmen og underholdningen, da det var her omkring røverhistorierne blev fortalt.

I dag trækker den åbne ild stadig, men de færreste ved egentlig hvad man kan lave. Det vil jeg se lidt på her.

Børn og ild

De fleste kender nok snobrødet, eller de ristede skumfiduser, som også er noget af det hyggeligste.
Børn og bål hænger godt sammen, fordi de fleste af os har gode minder fra egen barndom, rundt om bålet.
Mange supermarkeder sælger hvert år pander og net til mad over bålet.
Her er nogle af klassikerne I kan lave:

  • Snobrød
  • Skumfiduser
  • Popcorn
  • Pølser på pind

Eller hvad med en banan fyldt med chokolade, skumfiduser og andet lækkert? Lige til at lægge ind i gløderne.

Snobrød

Klassikeren snobrød skal man kende, og den kan virkelig varieres i en uendelighed. Den perfekte mad på bål.

Her er min favoritopskrift:
Snobrødsdej til 8 personer skal bruges:

1200 g mel
8 tsk. Bagepulver
4 tsk. Salt
4 tsk. Sukker
200 g smør
8 dl kold mælk.

Bland det tørre sammen, smulder smøret i, saml dejen med mælken og ælt til det er glat.
Lad hvile en halv times tid ogdel dejen i boller.

Snobrødsdejen kan laves umiddelbart før den skal bruges, og behøver ikke at hæve inden, da den bygger på bagepulver og ikke gær, men kan også laves lang tid før. Hviletiden er kun for at ingredienserne kan lære hinanden at kende.

Leg selv videre med ilden og maden

Fin variationer over snobrød her, samt en masse andre dejlige bålopskrifter: http://www.multimand.dk/Udemad/madoppskrifter.htm

Mad på bål er en undervurderet disciplin og det er en ny og spændende ting at lege med ild og mad.

Og så se lige denne lækre video fra bryggeriet Leffe. Så er det vist bare om at komme igang.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt