Fokus på marcipan – Test af købemarcipan og lav selv

0
570
Lav selv marcipan

Rigtig jul i dit grovkøkken? En af de centrale elementer omkring julen og nytåret er marcipanen. Marcipan skal man selvfølgelig lave selv, men hvis man har mange andre ting at se til, så findes der faktisk rigtig gode varianter i handelen. Her tester vi fem forskellige marcipaner, og der er stor forskel mellem den bedste og dårligste.

Vær opmærksom på

Meget købemarcipan erstatter mandlerne med abrikoskerner. De er nemlig markant billigere end mandler, og har langt hen ad vejen samme egenskab i forhold til konsistens. Abrikoskernerne giver marcipanen en mere skarp smag. Marcipan med abrikoskerner flyder heller ikke så meget ud, hvis den bliver bagt. Derfor indeholder bagemarcipan for eksempel ofte abrikoskerner.

Så du bør gå efter anmærkninger som ”ægte” eller ”Ren rå” marcipan, da disse anmærkninger fortæller dig, at der kun er brugt rigtige mandler.

Testen

Vi går efter den rene mandelsmag, mere simpelt kan det ikke siges. Den der lægger sig bedst op ad den hjemmelavede. Den skal være rund og sød, uden at hvine i munden.

Anton Berg


Den er taget med, fordi den er så stor en spiller på markedet. Egentlig er den ok i smag og struktur, men den virker noget fabriksagtig. En anelse bitter på den dårlige måde, men den sløres lidt en kraftig mandelsmag. Det kan være essens.
Alt i alt en marcipan som man smager den mange steder, men milevidt fra det rigtige håndværk.

Kokkens Køkken


Den har egentlig en god konsistens og en fin mandelsmag. Dog virker den parfumeret i duften og eftersmagen. Nærmest syrlig af citrus.
Personligt ikke en af de bedre jeg har smagt, da den rå og milde mandelsmag bliver forstyrret af andre smage.

Summerbird


Her er en meget fin marcipan. Både i konsistens og smag. Næsten uhyggelig fin og det er næsten synd.
Jeg kan godt lide min marcipan med en god tekstur. Det mangler lidt her. Samtidig kunne jeg godt trænge til lidt mere spræl i smagen.
Uden tvivl stadig et godt køb, og til det finere køkken går den ganske godt. Ville dog ikke anbefale den til en kransekage.

Odense marcipan


Denne variant er jo en institution i juletraditionerne, og derfor har jeg taget den med her.  Desværre er tiden nok løbet fra den gamle marcipan. Den virker fedtet og med en kraftig mandelduft, der afspejler voldsom brug af essens. Konsistensmæssigt virker den også noget kluntet. Helt sikkert den værste af de fem.

Økoladen (Testvinder)


Sødme, bitterhed og en fin smag af mandel. Her er en ganske hæderlig marcipan, som kan bruges til konfekt og kransekage. Helt sikkert min klare favorit. Skal du vælge en marcipan, bør det være denne her. Eneste negative man kan sige, er at prisen ligger i den høje ende. Men du får hvad du betaler for. Køb den eventuelt her

For at opsummere, så er der altså stor forskel. De to bedste ligger tæt op ad den hjemmelavede, men ingen af dem slår den. Så har du tiden, foreslår jeg at du laver den selv. Det er faktisk nemmere end du tror.

Sådan laver du marcipan selv

Til ca. 300 gram marcipan skal du bruge:

1 dl vand
60 g sukker
200 g mandler

  1. Smut mandlerne (Kogende vand på og lad dem trække 10 minutter, så går skindet nemt af)
  2. Lad mandlerne få 5 minutter i en forvarmet ovn på 180 grader.
  3. Hæld samtidig vand og sukker i en gryde og lad det simre i 5 min.
  4. Blend mandlerne helt fint i en foodprocessor til mandelmel.
  5. Tilsæt sukkerblandingen til det hele samler sig.
  6. Tag massen og pak den ind i køkkenfilm. Den skal nu i køleskabet en halv times tid, eller til den skal bruges.

Servér den rå marcipan, som den er – fordi den er ren og helt frisk. Eller brug din marcipan til den skønneste konfekt.

Tips til marcipanen

Oftest skal marcipanen have en neutral smag, men prøv at pifte den lidt op med lakridspulver eller erstat vandet ovenfor med appelsinjuice. En mere orientalsk variant kunne være at erstatte vandet med rosenvand. Det passer overraskende godt til de øvrige orientalske ingredienser; dadlerne og mandlerne.

Alternativ marcipan uden tilsat sukker

Det er ikke fordi vi er specielt forskrækkede over sukker, men prøv evt. denne opskrift alligevel. Den har nemlig en helt anden sødme og dybde i smagen. Dadlerne og mandlerne går godt sammen, og du kender smagen fra den hjemmelavede konfekt med marcipan og dadler sammen.

Du skal bruge:

  • 50 g dadler
  • 150 g Mandler

Kom kogende vand over dadlerne mandlerne. Lad dem trække og smut dem så. Imens hælder du lige kogende vand over dadlerne og lader dem trække. Når mandlerne er smuttet, dræner du dadlerne og begge dele kommes i en god blender. Kør det til en ensartet masse og får den rette konsistens.

Denne marcipan holder sig bedst i en bøtte med tætsluttende låg. Den skal i køleskabet og kan holde ca. 10 dage.

Kransekage

Marcipanens ypperste formål må være at indgå i en kransekage. Den mest festlige spise på året.
Op mod jul vil jeg komme med en hel fantastisk opskrift på kransekage, hvor I fint kan lade en af ovenstående indgå.

Fortæl gerne nedenfor, hvilke version der er din favorit, eller kom med input til lækre alternativer.

 

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her