Din guide til ølbrygning – Få gode tips & tricks her

0
257
Lav selv øl

Øl er en alkoholisk drik, der fremstilles ved en bryggeproces, hvori der indgår malt, vand og gær. Der findes desuden en lang række andre ingredienser, der i større eller mindre omfang finder anvendelse i brygningen af visse øltyper. En af de ting man sjældent kommer udenom, og som de fleste nok vil forbinde med øl, er humlen. Dette vil jeg beskrive yderligere længere nede, for humle har ikke altid været en betydende del af øllen.

Historisk

Sandsynligvis har øl eksisteret, næsten lige siden menneskeheden begyndte at dyrke jorden i Egypten og Mesopotamien for over 10.000 år siden. Ølbrygning er altså en gammel disciplin.

Brødets og øllets historie er tæt sammenknyttede, da øl først blev fremstillet af knust og gæret brød. Dengang var øl en grødet masse, som blev drukket med sugerør for at undgå bundfaldet.

Efterhånden som dyrkningen af korn spredte sig, gjorde ølbrygningen det også. De første spor af øl i Norden stammer fra fra Egtvedpigens grav, en bronzealderpige, som blev begravet i 1370 f.Kr. i Danmark. Med sig havde hun en krukke, der rummer spor efter hvedeøl.

Læs mere om øllets historie på historienet.dk

Jeg vil her hoppe frem til vores tid, eller i hvert fald til dengang farfar var ung. Dengang der stadig var karle på gårdene. Her var ølbrygningen essentiel, og kunne man ikke finde ud af at lave en ordentlig øl, så valgte karlene at drage videre til de gårde hvor øllen var god.

Når man ikke kunne aflønne i kroner og øre, så blev øllen pludselig noget man kunne lokke med.

Og der gik meget øl til, så der blev brygget ofte på de små gårde, hvor ølbrygningen endte med at give navn, til det vi i dag kalder bryggers..

Udstyr
I dag kan mange startsæt til ølbrygning købes for 3-500 kr. og så kan der ellers bygges på. Selv har jeg udstyr for mange tusinde kroner efterhånden, og stykprisen for mine øl er nok i den høje ende. Heldigvis daler den fra gang til gang.

Kort fortalt behøver man en gryde til selve brygningen, en gæringsspand! Thats it. Helt basic kan man lave øl med dette.

Man skal nok ikke forvente at lave de mest nuancerede øl, ligesom selve udtrykket i øllen er svær at styre undervejs. Men en rustik landøl, det kan man sagtens klare.

Og så skal der selvfølgelig nogle flasker til, som det endelige produkt kan hældes på.

Det vigtigste under ølbrygning er hygiejnen. Ingen bakterier må finde vej til øllen, da disse kan få processen til at løbe af sporet. I bedste fald bliver øllen sur og i værste fald springer flaskerne i dit bryggers.

Humle

Meget moderne er øltypen Indian Pale Ale, som er en meget humlet øltype. India Pale Ale eller IPA er en engelsk øltype, der blev udviklet for at kunne klare sejlturen til Indien.

Tidligere sejlede englænderne deres øl til kolonierne i Indien, da det var for varmt til at brygge øllet lokalt. Den lange rejse og de store temperatursvingninger gjorde dog, at øllet havde svært ved at klare turen. Og da man ikke kendte til pasteurisering blev der udviklet en øltype med en højere alkoholmængde, hvor der samtidigt var tilsat mere humle. Begge dele var med til at konservere øllen, så risikoen for at den blev dårlig i løbet af den lange rejse blev mindre.

Så brygger du simpelt, med en gryde over komfuret, og berøring med luft og genstande, så er humlen rigtig god at tilføre, da den er med til at desinficere og konservere.
Og så er det bare, for mig, smagen af øl.

Vil du selv kaste dig ud i ølbrygningen, så se denne nemme opskrift på øl her:

 

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her