Østers – Fra stillehavet til Limfjorden

0
9
Østers

Champagne og østers. Ja, det er noget der går særlig godt sammen. Det er også en eksklusiv spise, og det kommer til dels af champagne kombinationen, men også at det at østersen ikke kan høstes året rundt, men kun i få måneder i foråret.

Limfjordsøsters

En limfjordsøsters er ganske almindelig, og kaldes normalt for den europæiske østers. Den kan blive op til 15 cm stor og er en flad og rund østers i modsætning til den mere aflange stillehavsøsters. Den lever hovedsageligt op langs kysterne i Vesteuropa, fra det sydligste Europa og hele vejen op langs Norges kyst. Den europæiske østers lever på lavt vand, og helt ind mod kysterne.

Det der gør limfjordsøsteren særlig populær, er forholdende de lever under. Den rolige fjord, næringsindholdet og det kolde vand, giver østersen gode betingelser, og det sætter sig i smagen.

Stillehavsøsters

Tilbage i 1922 oplevede den europæiske østers en særlig pestsygdom, der nedbragte bestanden voldsomt. Derfor begyndte man i midten af 1900-tallet at importer stillehavsøstersen fra især Japan.

Det var starten til stillehavsøstersen udbredelse i Europa, hvor den hurtigt blev betegnet som en invasiv art. Først op i 1996 blev den fundet i danske farvande, men siden er det gået stærkt.

Problemet med stillehavsøstersen er, at den fortrænger den europæiske, og dermed limfjordsøstersen, og det er man ikke tilfreds med, af forskellige årssager. Derfor er den en stor hjælp for den danske natur, når man spiser stillehavsøstersen fra Danmark.
Læs mere om østersen her, og se hvad du skal gå efter og hvad du skal passe på.

Begge østerstyper er hermafroditter, og kan skifte køn når vandtemperaturene skifter. Når vandet er varmt om sommeren er østersen hunkøn, men skifter i de kølige vintermåneder til hankøn.
Dette er måden hvorpå den formerer sig, men overstiger vandtemperaturen en sommer ikke 18 grader, så skifter de ikke køn, og formeringen udebliver.

Nogle gange kan man støde på særligt gamle østers i avisen, men normalt bliver de ikke mere end 20 år.
Nå, men denne invasive art volder ikke kun skade. Det kan Kristian Brobjerggaard fortælle mere om.

Et kommende eksporteventyr for østers

Der er gang i de unge iværksætter også uden fra storbyerne, det er Kristian Borbjerggaard et godt eksempel på. Sidste år kun 18 år gammel startede efter at have afsluttet sin studentereksamen virksomheden Venø Seafood.

Kristian havde snuset til branchen da han har 8 års erfaring med rensning, udsanding og pakning af østers.

I starten var det kun med den invasive stillehavsøsters som yngler i Limfjorden som indgik i sortimentet. Det gik imidlertid over stok og sten, så i oktober 2016 kom den meget eksklusive Limfjordssøsters ind i sortimentet, som der er stor efterspørgsel på hos restauranter og udvalgte grossister.

Siden er sortimentet udvidet med Blåmuslinger og den eksklusive Limfjordshummer.

Den danske ambassade i Kina, har hjulpet med at åbne døren til det store og attraktive marked, så den første sending af Stillehavsøstersen forventes at blive skippet primo august.

Venø Seafood på SmagDanmark.com

Det giver blod på tanden siger Kristian, derfor vil han nu også gerne kunne tilbyde det attraktive sortiment til alle danskere.

Så nu kan alle gå ind på smagdanmark.com og købe til rimelige priser fra Venø Seafood og få det bragt til døren.

Lige nu er det dog limfjordshummeren der er tilbud på – 400 gram med en normalpris på 400,00 kr. koster nu 250 kr. og 700 gram med en normalpris på 750,00 kr. har en tilbudspris på 400,00 kr.

SmagDanmark.com

SmagDanmark.com samler de små producenter, fra slagtere, landmanden til fiskehandleren eller gårdbutikken. Her kan du handle direkte med de små producenter og finde den helt unikke vare som du søger.

Se mere på SmagDanmark.com

Brug østers sådan

Lige præcis østersen er så særpræget og helt sin egen, at den ikke skal pakkes ind i en indviklet ret. En kniv i starndkanten, åben østersen og spis. Alene er det helt fantastisk. Skal den løftes lidt så hiver du en citron frem fra inderlommen, og giver den et par dråber. Er du til det lidt mere kant, kan et par dråber tabasco være en overraskende og anderledes måde at spise sin østers på. Jeg elsker det.

Drik en syrerig Riesling eller Sauvignon Blanc til, hvis ikke det skal være champagne. Det fungerer godt, op imod den salte, friske og mineralske østers.

Dette var den første artikel i rækken om råvarer. Her vil jeg i den kommende tid, tage fat i nogle af de dejlige råvarer der findes derude og fortælle hvorfor jeg synes det er noget helt specielt.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her