Alt om chokolade og hvordan du selv kan lave det

2
110
Stablet chokolade

Det her er en sponsoreret artikel. Det er det fordi jeg har fået noget chokolade tilsendt som jeg er faldet pladask for. Men mere om det senere, lad os først rette fokus mod chokoladen som råvare.

Den ultimative fristelse

Du kender det sikkert godt. Smagen af en nybagt banankage med chokolade, chokolademuffins eller duften af en kop varm chokolade. En dejlig duft af tryghed, varm mælk og kakao.
Eller er du måske typen som nyder en plade rigtigt mørk, single-origin chokolade, lavet af de bedste Aracataca kakaobønner? Disse eksklusive bønner vokser efter sigende så dybt inde i de Colombianske skove, at den eneste måde man kan nå dem, er ridende på æselryg.
Uanset hvad du er til, kan vi sikkert være enige om én ting. Chokolade betyder meget for os mennesker.
Det handler ikke kun om mad, det er også et symbol og en gestus for kærlighed og nydelse. Vi giver chokolade til dem vi elsker i form af gaver, og vi køber måske chokolade til os selv, når vi er kede af det. Vi går til chokoladesmagning, og butikkerne lokker os konstant med nye og interessante blandinger.

Hvordan laver man chokolade?

Når man fremstiller chokolade skal kakaobønnen først ristes og derefter afskalles og formales til en tyk kakaomasse – en masse som kan forarbejdes videre og presses til kakaosmør eller kakaopulver.
Der er stadig langt fra dette kakaopulver til den spisechokolade du kender fra butikkerne. Først skal der masser af kakaosmør, vanilje, lecitin og over 50% sukker til – i hvert fald hvis man skal lave mørk chokolade.
Jo mere kakaosmør man bruger i processen, jo mere flydende og cremet bliver chokoladen i fabrikken. Denne varme, flydende og meget cremede chokolade hældes op i former og køles af, før den er klar til at blive pakket og eksporteres.
Lige som vin, afhænger kvaliteten af kakaobønnens oprindelse, af forarbejdningsprocessen og balancen mellem de tilsætningsstoffer man bruger. Blandingen af kakaomasse, sukker, mælk og andre stoffer så som malt eller whisky, er også afgørende for smagen.
Et andet interessant aspekt er, at smagen af selve kakaobønnen kan påvirkes af den flora og de planter som vokser ved siden af. Lige som anden frugt bliver kakaobønnen altså påvirket af det klima og det miljø den vokser i.

Chokoladens oprindelse

Mennesket har, på en eller anden måde, brugt chokoladebønnen i ca. to tusinde år. Aztekerne kaldte bønnen for ”guddommelig mad” eller ”gudespise”. Man troede at chokoladebønnen havde magiske og helende kræfter og brugte bønnen som et afrodisiakum.
Oprindeligt blandede man kakaopulver med vand og drak det koldt. Senere kom man til at tilsætte vanilje, honning, peber eller chili for at undgå den ellers meget bitre smag som kakaobønnen har. Snart opdagede man også, at den kunne nydes varm.
Det blev hurtigt et hit i Sydamerika og da Christopher Columbus besøgte kontinentet under sin ekspedition i 1503, blev han selv så betaget af denne drink, at han tog kakaobønnen med hjem til Europa.

Forskellen mellem mørk, brun og hvid chokolade

Nogle fælles komponenter for disse tre chokoladetyper er kakaosmør og sukker. Mørk chokolade består af ca. 50% sukker og 50% er andre kakaobestandsdele (fx kakaopulver fra forskellige bønner og kakaosmør). Mælkechokolade eller brun chokolade som nogle siger, består af sukker, kakaobestandsdele og ca. 25% tørmælk eller mælkepulver. Hvid chokolade ligner brun chokolade, men indeholder ikke kakaopulver og består i stort set af kakaosmør, sukker og mælkepulver. Dertil kan der selvfølgelig tilsættes smagsstoffer som lakrids eller eksempelvis jordbær.
Mørk chokolade (mindst 70% kakao) har længe været kendt som et godt alternativ til søde sager for dem som ønsker en sundere kost. Dette fordi kakaobønnen indeholder antioxidanter og anses kunne forebygge en række helbredsproblemer. Den kendte, norske overlæge og kogebogsforfatter Berit Nordstrand har desuden sammenlignet mørk chokolade med grøntsager og mener at mørk chokolade godt kan opfattes som én af de fem portioner frugt og grønt, vi bør spise til daglig.

Moderne traditioner og smagen af eksklusivitet

Chokoladen har udviklet sig fra en kold, bitter drink, til en moderne tradition fyldt med historier, symbolik, og i mange tilfælde eksklusivitet. Måske kender du følelsen af en rigtigt dyr og eksklusiv chokolade. Måden chokoladen er pakket ind på og lyden når den knækker af. Alt signalerer status og eksklusivitet.
Man undrer sig ikke over at vores fascination af chokolade, har skabt en industri af forskellige chokoladeproducenter som slås om at blive de dygtigste og mest eksklusive i verden.

Schweizisk eller Belgisk?

Bland de dyreste, er det Schweiziske mærke Delafee som laver verdens mest eksklusive chokolade. Her kan du få 8 styk chokoladetrøffel til ca. 2.700 kroner. Chokoladen er overtrukket med 24 karat guld og leveres sammen med en Schweizisk guldmønt. Hvis man nu manglede det.
Faktisk er Schweiz det land hvor man spiser mest chokolade i verden, hele 11,6 kilo per person!
Traditionen at producere chokolade i Schweiz startede på 1700 tallet, men det var først efter anden verdenskrig som man begynde at eksportere chokoladen til andre lande – samtidigt med konkurrenten Belgien.
Den Belgiske chokoladetradition strækker sig tilbage til 1635, ikke længe efter at chokoladebønnen ankom sammen med Columbus. Belgierne følte sig meget stolte over sin chokolade, så stolte at de regulerede produktionen for at undgå dårlig kvalitet. 1895 blev der besluttet at al chokolade produceret i Belgien skulle indeholde minimum 35% kakao, andet var strikt forbudt.

Prøv det selv: hjemmelavet chokolade

Kan man lave chokolade hjemme?
Det kan man sagtens, men ikke helt fra bunden da vi ikke kan fremstille kakaopulver eller kakaomasse selv.
Det er bare at købe kakaopulver, smør, mælk og sukker – så er du i gang!

5 fra 1 stemme
Chokolade og kaffe
Udskriv
Lav din egen chokolade
Forb. tid
5 min
Tilb. tid
10 min
Samlet tid
15 min
 

Det er ikke voldsomt indviklet og så er det jo bare sjovt at lave sin egen chokolade. 

Ingredienser
  • 220 g kakaopulver
  • 170 g smør
  • 100 g sukker
  • 150 g sødmælk
  • 30 g flormelis
  • 235 ml vand
Sådan gør du
  1. Start med at varme vand op i en gryde (det skal næsten koge) og bland smør, sukker og kakaopulver sammen i en skål så det bliver jævnt og tykt. 

  2. Kom blandingen i vandet og tilsæt flormelis. Rør forsigtigt i gryden og tilsæt derefter mælken. 

  3. Sørg for at den varme chokoladeblanding bliver jævn og fin, før du hælder den op i forme og lader den køle af.

Min personlige favorit, når det kommer til chokolade

Og så tilbage til det jeg nævnte i starten. Jeg har fået tilsendt noget chokolade fra Te og Glæde som jeg virkelig er blevet glad for. Det er Michel Cluizel der står bag dette mærke og knækket samt balancen i smagen gør det her til noget virkelig specielt. Den skal nydes som den er og gerne sammen med en kop kaffe og en god bog.

De tre varianter jeg fik tilsendt var en 67%, en 85% Samt en 60% med kaffe.

Chokoladevarianter

De to rene varianter var virkelig gode. Knækket og måden den smelter på i munden udstråler kvalitet og godt håndarbejde. Den sidste variant med kaffe er en skøn variant, der kombinere to smage der er kendt for at klæde hinanden godt. Det er klart en anbefaling herfra.

Se mere inde på Te og Glædes hjemmeside, hvor du også kan finde Te og tilbehør.

Find din favorit

Måske finder du andre typer af mad som går sammen med din favorit. Prøv mørk chokolade i små stykker, sammen med honning og æble, eller måske et enkelt glas rødvin.
Uanset hvad for type af chokolade du er til, skal du huske én ting. Chokolade skal spises med god samvittighed og nydes til fulde.
Alt andet, er spild af lykke.

Der er ingen tvivl om at dette er en råvare som har en rigtig høj stjerne hos mig, men hvad er dit forhold til den lækre spise? Giv gerne en kommentar nedenfor.

Prøv i øvrigt også denne skønne chokoladesirup, selvom den måske burde hedde kakaosirup.

2 KOMMENTARER

  1. Hej Rasmus
    Jeg har lavet chokoladen efter din opskrift og den blev faktisk ret god. Det vil jeg da helt sikkert prøve igen.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her