Om Grovkøkkenet

Velkommen til Grovkøkkenet.dk der er Danmarks nye samlingssted for alle der elsker mad. Ikke det her fine pussenusse mad, men rigtig forarbejdning af vores fødevarer. Her starter vi ikke med en pose pasta, nej vi laver den selv.

Alt er fra bunden og vi starter beskidt.
Vi sætte fokus på forarbejdningen, følger årstiderne og anbefaler de essentielle must haves inden for køkkengrej. Det hele krydret med de bedste opskrifter.

Bogstaveligt talt fra jord til bord.

Om mig

Rasmus Jakobsen

Mit navn er Rasmus, og det er mig, der står bag bloggen. Jeg bor i Farum med min dejlige hustru, og til daglig arbejder jeg som IT projektleder.

Med en stor passion for mad, og især håndværket bag, har jeg lavet denne blog. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer i fremstillingen, få en større forståelse for maden og forhåbentlig inspirere andre med samme interesse undervejs.

Vær opmærksom på, at jeg indimellem bruger affiliate links i mine indlæg til f.eks. produkter, som jeg anbefaler, men alt hvad jeg skriver på bloggen er min egen mening, og jeg står inde for det jeg skriver.

Har du spørgsmål, ris/ros, forespørgsler eller noget andet, så skal du være velkommen til at skrive til mig via formularen her til højre.

Samarbejde og sponsorer

Grovkøkkenet.dk oplever allerede stor interesse, og derfor føler jeg det nødvendigt at opstille nogle retningslinjer.

Jeg er altid interesseret i, at indgå nye og spændende samarbejdsaftaler, hvor produktet, eller servicen, matcher den stil der præger Grovkøkkenet.dk.
Ved et samarbejde vurderes altid, om produktet er relevant for både bloggen og dens læsere.

Jeg skriver kun om de produkter jeg selv kan stå inde for, ligesom det altid vil være min ærlige mening, der skinner igennem.

Hvis der er tale om sponsoreredeindlæg vil læserne altid blive gjort opmærksom på dette.

Men hvad er grovkøkkenet egentlig?

Kort fortalt kan man betegne det som en mellemstation, hvor den uforarbejdede råvare kommer ind og omgår en forvandling til et produkt der kan bruges i madlavningen. Det er her at de grovere varer bliver klargjort til at indgå i det finere køkken.

  • Rensning af rodfrugter med jord på
  • Slagtning og partering
  • Maling af mel
  • Lave pølser
  • Grovrengøring af køkkengrej

For bare at nævne nogle få anvendelsesmuligheder.
Der er tale om en arbejdsstation med alle de fornødne faciliteter og værktøjer i orden.

Vaske og afløb….også i gulvet

En stor vask er en nødvendighed, og gerne en todelt vask, hvor der kunne vaskes i etaper.
Grovkøkkenet er også kendetegnet ved at have flisebelægning og afløb i gulvet. Dette var praktisk når der skulle slagtes eller brygges øl. Således kunne hele rummet tages i brug, frem for kun at have bordarealet til afsætning. Når der blev slagtet, kunne dyret hænges i en krog i loftet, inden det skulle endeligt parteres.

Bryggers og øl

Kært barn har mange navne, og i dag bruges ordet bryggers på linje med entré. Det er dog de færreste der egentlig kender bryggersets historie, og altså hvorfra navnet stammer.
Et bryggers i dag er kendetegnende ved følgende:

  • Skabe
  • Bordplads
  • Håndvask
  • Vaskemaskine

Disse funktioner adskiller sig ikke fra tidligere, hvor bordpladen skabte en arbejdsstation, håndvasken blev brugt til rensning af fødevarer samt generel hygiejne. Skabene indeholdt køkkenredskaber og kunne bidrage med opbevaring af syltede og henkogte fødevarer.
Vaskemaskinen ser de fleste som en central del af bryggerset, og også i gamle dage blev der vasket tøj i dette rum. Mange har nok hørt om en grukedel, men hvad er det egentlig.

Gruekedel

En gruekedel er en stor gryde eller et kogekar, enten indmuret eller frithængende. Kedlen var datidens vaskemaskine, men kan også bruges, og blev brugt, til bl.a. ølbrygning og plantefarvning. Betegnelsen kommer af, at man hængte kedlen over en “grue” eller “grube” der betyder “fordybning”, og henviser til det åbne ildsteds fordybning hvori bålet fandtes.
Læs mere om grukedler på Wikipedia.

Det var altså også gruekedelens funktion at brygge øl, og det er heraf navnet bryggers opstår.

Kolonialrum

Er ikke det samme som et grovkøkken, men ligger oftest i forlængelse heraf.
Vigtigt var her, at temperaturen kunne kontrolleres og holdes stabilt, uafhængig af årstiden.
Kolonialrummet kunne fødevarer der var behandlede, eller omgik en forvandling, det kunne være:

  • Henkogning
  • Syltning
  • Modning
  • Lagring
  • Opbevaring

Så kort sagt er kolonialrummet lagerplads for alle de skønne forarbejdede varer der kommer fra grovkøkkenet.

Ovenstående beskriver hvad det vil sige, når vi her taler om grovkøkken.
Vi vil på denne side løbende lave spændende artikler der tager udgangspunkt i grovkøkkenet, og lægge dem op her.
Ønsker du at blive mindet om det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev, eller følg os på Instagram her.