Boller i Karry – En rigtig familieklassiker

2
1220
Boller i karry

Boller i karry er yderst populær blandt de fleste familier. Det er ikke bare smagen, der gør det særligt familievenligt. Det er også nemt at spise og faktisk også ret nemt at lave. Samtidig er det en smule eksotisk, selvom det ikke bliver meget mere dansk end dette.

Boller i karry kan varieres i det uendelige

Lige så mange familier, der findes, lige så mange forskellige opskrifter på boller i karry findes der også. Heldigvis er det en taknemmelig ret og mængden af karry kan nemt justeres, så den passer perfekt jeres familie.

Man skulle tro, at karry er det vigtigste element i Boller i karry, men du har måske også opdaget, at nogle laver boller i Karry med æble eller gulerødder? Det gode ved, at bruge æbler eller gulerødder er den sødlige smag, der harmonere utrolig godt med karry.

Moderopskriften på boller i karry

En helt klassisk version af boller i karry får du her, men nedenfor er der bud på nogle lidt mere utraditionelle varianter.

4 fra 1 stemme
Boller i karry
Grundopskriften på boller i karry
Her er mit bud på en virkelig lækker gang boller i Karry, som med garanti falder i god smag hos både store og små.
Ingredienser
  • 1 kg. hakket svin & kalv.
  • 1 stort finthakket løg
  • 2 spsk. Hvedemel
  • 2 spsk. Rasp
  • 1 dl. Mælk
  • 2 æg
  • Salt
  • Peber
Til Kogning af kødboller:
  • 3 Store gulerødder
  • En stor gryde med vand
  • Salt
Til Karry-sovs skal du bruge:
  • 1 Stort æbler
  • 1 Stort finthakket løg
  • 4 tsk. Karry
  • 1 dl. Hvedemel
  • Smør
Sådan gør du
  1. Først skal du have rørt farsen sammen. I princippet er det jo egentlig bare en frikadellefars. Rør alle ingredienser sammen – Jeg anbefaler at bruge en køkkenmaskine eller håndmixer. Herefter skal du lade farsen stå og hvile på køl, så den kan sætte sig.
  2. I mellemtiden kan du med fordel gøre klar til, at koge kødbollerne. Tag en stor gryde og fyld den med vand. Bring det i kog. Skræl gulerødderne og del dem i halve. Tilføj gulerødder og lidt salt i vandet, når det koger.
  3. Rør farsen igennem. Den skal være fast, men ikke hård. Tilføj lidt mel eller rasp, hvis den er for lind. Er den for fast tilføjer du blot lidt mælk. Form kødbollerne med 2 teskeer og kog dem i vandet. Du kan også bruge 2 spiseskeer, hvis I foretrækker store kødboller.

  4. Kødbollerne er færdige, når de driver op i overfladen af vandet. Tag dem op og læg dem i en sigte, så de kan dryppe af. Tag også gulerødderne op og læg dem sammen med kødbollerne.
  5. Nu skal du i gang med karrysovsen. Smelt margarine gryden og tilføj løg, æble snittet i fine tern og karry. Når det hele er stegt godt af smider du også mel i og steget melsmagen ud i ca. 2 min under konstant omrøring. Tilsæt nu væsken, som du brugte til at koge kødboller i, lidt efter lidt. Når karrysovsen har den ønskede konsistens smager du til med salt og peber. Til slut varmer du kødbollerne op i karrysovsen. Skær gulerødderne i skiver og tilsæt dem i gryden.
  6. Boller i Karry skal serveres med ris til. Server også en lille skål med ekstra karry til dem, der ikke kan få karry nok i deres boller i karry.

Opskriftsnoter

Hvis du vil forkæle familien, så skal du altså lige hælde lidt fløde i Karrysovsen. Fløde er jo syndernes krydderi og det gør Karrysovsen ekstra lækker og cremet.

Gør den til din egen

Krydringen af bollerne er vigtig, og hvad de koges i. Den fond der bliver tilbage er nemlig guld værd og ender med at definere karrysovsen. Ovenfor er en helt enkel version, men tilføj gerne hønsefond, soja, diverse krydderurter eller måske endda æblejuice. Det hele er med til at bringe din karrysovs i den retning du selv ønsker det.

Fun Facts om Boller i karry

Vidste du at;

  1. man kan spore Boller i karry som traditionel dansk middagsret helt tilbage til 1935
  2. Karry som sådan ikke findes og det egentlig blot er en blanding mellem forskellige krydderier.
  3. Karry kan være godt for vægttab, da det øger forbrændingen.

Karry er ikke bare karry

Der findes et utal af karryblandinger, men fælles for de fleste er bukkehornsfrø. I min verden er det ikke en karry uden bukkehornsfø.

Bukkehornsfrø bruges sjældent alene, men tager man brugen i karry med, så er det en af de mest udbredte krydderier.

Der findes i hovedreglen 3 typer af karryblandinger; gul, rød og grøn. Kendetegnene kan overordnet beskrives som:

Gul karry – Er en stærk klassisk karry, og den der traditionelt bruges i det danske køkken, herunder boller i karry.

Rød karry – En lidt mere sød variant, med dybde og smag af tomat og parfumerede krydderier, som ingefær.

Grøn karry – Også en stærk karry med smæk på ingefør og koriander.

Karry kan du lave selv

Man kan sagtens give sig i kast med at lave karry selv. Det kan dog på ingen måde betale sig selv at lave.

Faktisk kan det blive ret bekosteligt.

Skal man lave en karry selv, så skal det være det man kendetegner ved en curry.

Her er det en frisk karrypasta, som blendes. Der ingår gerne chilli, koriander, lime. Det er en mere frisk varsion, med masser af smøk på smagen. Men det har i egentlig intet med karrykrydderiet at gøre.

Det er ofte basen i et hav af asiatiske retter.

Jeg vil gerne anbefale denne opskrift fra et par madbloggerkollegaer hos “Forsmag”. Har selv brugt den et par gange og den holder: https://forsmag.dk/opskrifter/hjemmelavet-groen-karrypasta-kaeng-khiao-wan/

Har du kommentarer eller gode råd til Boller i karry, så læg en besked i kommentarfelterne nedenfor. Ellers er der bare tilbage at sige velbekommen.

2 KOMMENTARER


  1. Hej Rasmus.
    Dejlig. Ret, specielt i disse dage.. 🙂
    Jeg bruger selv Jasmin ris til retten, og når de koges tilsætter jeg dobbelt op på vand, som hældes fra når risene har kogt 10 minutter, vandet bruger jeg så i karrysovsen, det giver en ekstra cremet smag hvis man vil sparer på fløden.
    Mvh Jesper

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her