En klassisk fransk pandekage – Crepes eller Galette

0
2065
crepes opskrift

Crepes er den blege pandekage, der oftest ses i dessertsammenhæng. Nedenfor er det en relativ neutral opskrift, så ønsker du pandekagerne lidt sødere, så giv dejen en skefuld sukker. Nu er det jo ikke en mormorpandekage, men ønsker du sprødhed i kanten, kan vandet udskiftes med øl, som giver en god dybde smagsmæssigt.

Crepes opskrift: (Ca. 24 crepes)

  • 250g mel
  • 3 æg
  • 250ml mælk
  • 250ml vand
  • 2 tsk. olie
  • knivspids salt

Fremgangsmåden er nem. Det hele mikses og pandekagerne steges på panden:

  1. Sigt melet ned i en stor skål.
  2. Lav en fordybning i midten og tilsæt æg og salt. Bland godt.
  3. Pisk mælk og vand i stille og roligt, så du får udrørt eventuelle klumper.
  4. Tilsæt olie og lad dejen stå ved stuetemperatur i mindst en time.
  5. Steg dem ved middel varme en ad gangen.

Når vi danskere tænker på pandekager, så tænker vi den søde version af disse franske pandekager. Helt papirtynde og drysset med sukker eller smurt med Nutella. Så meget som jeg nyder en dessert crepe nu og da, elsker jeg også den mere krydrede fætter, den bretonske galette. Den er lavet med boghvedemel, som giver den en unik nøddeagtig og lækker smag.

Galetter opskrift: (Ca. 24 Galettes)

  • 500g boghvedemel
  • 4 tsk hvedemel
  • 1 æg
  • 40cl koldt vand
  • 1 kop mælk
  • 2 tsk olie
  • Et generøst drys salt

Brug samme fremgangsmåde som ved crepes. Skal du bruge disse som madpandekager, så giv dejen et lille skvæt calvados.

Top pandekagerne med hvad du godt kan lide, eller brug dem som en super måde at tømme køleskabet på. Laks og avocado er en sikker vinder, men der er ikke umiddelbart nogen grænser for hvad du kan putte på.

Hvis det skal være rigtig lækkert, så kast jer ud i klassikeren crepes suzette. De lækre, tynde flamberede pandekager med orangesovs er en fransk opfindelse og fra ca. 1895. Der er faktisk flere fortællinger om, hvorfra navnet Crepes suzette kommer. En fortælling lyder, at prinsen af Wales, den senere kong Edward 7., kom meget på Monte Carlos Café de Paris. Her havde tjeneren Henri Carpentier lovet ham en dessert, som ingen havde smagt før. Og det fik han så med Crepes suzette.

Læs mere om pandekager generelt her

God fornøjelse.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her