Hjem Tema Fest Perfekt beef wellington med stærk inspiration fra Gordon Ramsay

Perfekt beef wellington med stærk inspiration fra Gordon Ramsay

Beef wellington er den perfekte ret til det lille middagsbord. Den kan laves klar i forvejen og indeholder stort set et måltid i sig selv. Dertil kommer wow-faktoren når den skæres ud og ikke mindst når den smages.

Jeg husker første gang jeg så Gordan Ramsay lave en Beef Wellington i programmet The F Word og tænkte at det måtte jeg lave.

Nu har jeg efterhånden fået lavet en del og de bliver bare bedre og bedre. Bliver nok aldrig træt af det her.

Hvad er Beef Wellington og hvor kommer navnet fra?

Hvor navnet helt præcis kommer fra er der delte meninger om, men den mest nærliggende er, at den er opkaldt efter Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington. Det var hans yndlingsret der kombinerede mørbrad, butterdej, svampe og trøfler.

Uanset hvordan den egentlig er opstået så smager det fantastisk. Der er dog et par ting man lige skal holde for øje inden man går i gang.

Et par tips der gør den helt perfekt:

 1. Snak med din slagter. Du skal bruge et Chateaubriandstykke, som er midterstykket på en mørbrad.
 2. Det er vigtigt med et reelt, ensartet og fast stykke kød. Bruger du en vakuumpakket mørbrad til formålet, så tage det ud nogle dage inden og lad det hvile på en rist i køleskabet. Luften der cirkulerer omkring vil tørre ydersiden og give den en bedre struktur.
 3. Steg svampene godt af, så al væden er fordampet. Så undgår man også nemmere en våd bund.
 4. Hvis du vil have en sprød bund, så varm bagepladen godt op, mens ovnen forvarmer. Er du så heldig at have en pizzasten, så brug gerne den. Undervarmen er vigtig.

Til retten kan man servere Pommes Anna, Pommes Duchesse eller Pommes Fondante. Ja alt med pommes, for en mos kan også være lækker. Der skal dog også en kraftig sauce til og det kan være en glace eller pebersauce afhængig af behag.

4.5 fra 2 stemmer
Beef wellington a la Gordon Ramsay
Beef Wellington - Grundopskriften
Her viser jeg dig hvordan man laver en klassisk Beef Wellington
Forfatter: Rasmus Jakobsen
Ingredienser
 • Chateaubriand 800 – 1000 g.
 • 600 g brune champignon.
 • Sød sennep
 • 10-15 skiver parmaskinke
 • 2 pakker butterdej.
 • 1 æggeblomme til pensling.
Sådan gør du
 1. Puds mørbraden for sener, og salt den godt.  Brun mørbraden på alle sider, og tage den af varmen.

 2. Smør det med sennep, så den trænger godt ind. Stil den herefter i køleskabet til kølning.

 3. Rens champignon for jord og kør dem i foodprocessoren, så det nærmest bliver til en grødet masse.

 4. Rist dem hårdt af på panden i en smuke smør, indtil al væden er fordampet. Krydder med salt og peber og stil den på køl.

 5. Rul nu et stort stykke husholdningsfilm ud på bordet. Læg parmaskiverne ud på filmen, så de overlapper hinanden til du får et stort stykke, der dækker mørbraden. Smør dernæst svampe udover. Læg mørbraden ovenpå svampene, som pakkes ind ved hjælp af filmen. Sørg for, at mørbraden rulles stramt ind og enderne rulles godt sammen. Sæt den nu på køl så den sætter sig og blir mere fast. Det tager en halv til en time, men stil den gerne natten over, hvis du er i god tid.

  Mørbrad pakket ind
 6. Rul nu butterdejen ud, så mørbraden kan pakkes ind. Pensl butterdej siderne med æggeblommen og læg den udpakkede mørbrad i midten, hvor den pakkes ind. 

 7. Sæt mørbraden i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter, hvorefter den hviler i 15 minutter.

  Sådan skal den se ud
 8. Skiverne skæres i 2 cm tykke skiver. Så er der serveret.

  Beef Wellington i skiver
Opskriftsnoter

Nu hæfter nogen sig måske ved, at der ikke er trøfler i opskriften, som hos Arthur the1st Duke of Wellington. Du kan vælge at rive trøffel i svampeblandingen, men et par dråber trøffelolie kan også gøre udslaget.

Du kan sæsonvariere din Beef Wellington med forskellige smage. Blend feks. kastanjer med i svampeblandingen til jul, eller give
Mange smører også foie gras omkring, og det smager da også fantastisk.

Det vil jeg lade være op til den enkelte at forsøge sig med. Ovenstående opskrift er grundstammen, og så kan man bygge på afhængig af lyst og pengepung.

Sikkert resultat hver gang

Jeg gik sidste gang skridtet videre og tilberedte først min chateaubriand i Sous Vide 2,5 time ved 56 grader. Herefter svitsede jeg den på panden og smurte den straks ind i sennep, så den kunne trække godt ind i kødet. Det blev helt suverænt.

Skal der være fest så lad der være fest

Som sagt så er det alle tiders festmad. Hvad er dine erfaringer med klassikeren og har du tips og tricks i ærmet som bør nævnes her?

Ellers så er det bare om at få serveret.

Der serveres

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

9 COMMENTS

 1. 4 stars
  Hej har lige opdaget denne side – glæder mig til at blive inspireret og teste jeres dejlige opskrifter, bl.a. denne. Men hjælp lige – der står parmaskiver i opskriften, men ikke i ingredienslisten?

 2. Et fif skulle være at komme frey do grill fillodej om den før alm fillodej så skulle det være sikkert at bunden ikke blev våd men jeg kan ikke finde det frey do grill fillodej nogle der kender til det?

LEAVE A REPLY

Opskrift Vurdering
Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt