Beef wellington er den perfekte ret til det lille middagsbord. Den kan laves klar i forvejen og indeholder stort set et måltid i sig selv. Dertil kommer wow-faktoren når den skæres ud og ikke mindst når den smages.
Jeg husker første gang jeg så Gordan Ramsay lave en Beef Wellington i programmet The F Word og tænkte at det måtte jeg lave.
Nu har jeg efterhånden fået lavet en del og de bliver bare bedre og bedre. Bliver nok aldrig træt af det her.
Hvad er Beef Wellington og hvor kommer navnet fra?
Hvor navnet helt præcis kommer fra er der delte meninger om, men den mest nærliggende er, at den er opkaldt efter Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington. Det var hans yndlingsret der kombinerede mørbrad, butterdej, svampe og trøfler.
Uanset hvordan den egentlig er opstået så smager det fantastisk. Der er dog et par ting man lige skal holde for øje inden man går i gang.
Et par tips der gør den helt perfekt:
- Snak med din slagter. Du skal bruge et Chateaubriandstykke, som er midterstykket på en mørbrad.
- Det er vigtigt med et reelt, ensartet og fast stykke kød. Bruger du en vakuumpakket mørbrad til formålet, så tage det ud nogle dage inden og lad det hvile på en rist i køleskabet. Luften der cirkulerer omkring vil tørre ydersiden og give den en bedre struktur.
- Steg svampene godt af, så al væden er fordampet. Så undgår man også nemmere en våd bund.
- Hvis du vil have en sprød bund, så varm bagepladen godt op, mens ovnen forvarmer. Er du så heldig at have en pizzasten, så brug gerne den. Undervarmen er vigtig.
Til retten kan man servere Pommes Anna, Pommes Duchesse eller Pommes Fondante. Ja alt med pommes, for en mos kan også være lækker. Der skal dog også en kraftig sauce til og det kan være en glace eller pebersauce afhængig af behag.

- Chateaubriand 800 – 1000 g.
- 600 g brune champignon.
- Sød sennep
- 10-15 skiver parmaskinke
- 2 pakker butterdej.
- 1 æggeblomme til pensling.
-
Puds mørbraden for sener, og salt den godt. Brun mørbraden på alle sider, og tage den af varmen.
-
Smør det med sennep, så den trænger godt ind. Stil den herefter i køleskabet til kølning.
-
Rens champignon for jord og kør dem i foodprocessoren, så det nærmest bliver til en grødet masse.
-
Rist dem hårdt af på panden i en smuke smør, indtil al væden er fordampet. Krydder med salt og peber og stil den på køl.
-
Rul nu et stort stykke husholdningsfilm ud på bordet. Læg parmaskiverne ud på filmen, så de overlapper hinanden til du får et stort stykke, der dækker mørbraden. Smør dernæst svampe udover. Læg mørbraden ovenpå svampene, som pakkes ind ved hjælp af filmen. Sørg for, at mørbraden rulles stramt ind og enderne rulles godt sammen. Sæt den nu på køl så den sætter sig og blir mere fast. Det tager en halv til en time, men stil den gerne natten over, hvis du er i god tid.
-
Rul nu butterdejen ud, så mørbraden kan pakkes ind. Pensl butterdej siderne med æggeblommen og læg den udpakkede mørbrad i midten, hvor den pakkes ind.
-
Sæt mørbraden i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter, hvorefter den hviler i 15 minutter.
-
Skiverne skæres i 2 cm tykke skiver. Så er der serveret.
Nu hæfter nogen sig måske ved, at der ikke er trøfler i opskriften, som hos Arthur the1st Duke of Wellington. Du kan vælge at rive trøffel i svampeblandingen, men et par dråber trøffelolie kan også gøre udslaget.
Du kan sæsonvariere din Beef Wellington med forskellige smage. Blend feks. kastanjer med i svampeblandingen til jul, eller give
Mange smører også foie gras omkring, og det smager da også fantastisk.
Det vil jeg lade være op til den enkelte at forsøge sig med. Ovenstående opskrift er grundstammen, og så kan man bygge på afhængig af lyst og pengepung.
Sikkert resultat hver gang
Jeg gik sidste gang skridtet videre og tilberedte først min chateaubriand i Sous Vide 2,5 time ved 56 grader. Herefter svitsede jeg den på panden og smurte den straks ind i sennep, så den kunne trække godt ind i kødet. Det blev helt suverænt.
Skal der være fest så lad der være fest
Som sagt så er det alle tiders festmad. Hvad er dine erfaringer med klassikeren og har du tips og tricks i ærmet som bør nævnes her?
Ellers så er det bare om at få serveret.
Hej har lige opdaget denne side – glæder mig til at blive inspireret og teste jeres dejlige opskrifter, bl.a. denne. Men hjælp lige – der står parmaskiver i opskriften, men ikke i ingredienslisten?
Hej Louise, tak for interessen. Det er en fejl, som jeg har rettet til med det samme. Tak for heads up 🙂
Hvorfor har jeg dog først prøvet det her nu? Det blir min nye gæstemad.
Ja, det blir ikke meget bedre end det her.
Et fif skulle være at komme frey do grill fillodej om den før alm fillodej så skulle det være sikkert at bunden ikke blev våd men jeg kan ikke finde det frey do grill fillodej nogle der kender til det?
Det er et fint tip. Det må afprøves en dag 🙂
Undskyld butterdej til sidst !
Det skal prøves men skal butterdejen pensles udvendigt eller indvendigt på siderne med æggeblomme?
Pensel på ydersiden for et flottere resultat. Pensler du på indersiden er det for at holde dejen samlet.