Hjem Opskrifter Tilbehør Rabarberkompot - En sød/syrlig ledsager til stort set alt

Rabarberkompot – En sød/syrlig ledsager til stort set alt

Det begynder så småt at dufte af forår i Grovkøkkenet, og i haven pibler de lækreste rabarber frem. Hvad ligger mere til højrebenet, end at lave en skøn rabarberkompot med en himmelsk sød/syrlig balance?

Hvad er en rabarberkompot egentlig?

En kompot er i sin enkelhed frugt der er kogt let med sukker og lidt væde om nødvendigt. Det kan derfor laves på få minutter og går fantastisk til næsten alt. Om det er fisk, vildt, ost eller dessert, så kan kompotten med sin fine balance løfte de fleste retter og give en sommerlig friskhed.

Enkel Rabarberkompot
Forb. tid
2 min
Tilb. tid
5 min
Samlet tid
7 min
 

Denne version er helt enkel. Du kan vælge at pifte den op med krydderier, appelsinsaft eller lidt likør, afhængig af hvad du skal bruge den til.

Ret: Tilbehør
Køkken: Klassisk Dansk
Ingredienser
  • 500 gram Rabarber
  • 200 gram Sukker
  • 1 stk vanillestang
  • 1 spsk citronsaft (Kan udelades, men giver en dejlig friskhed)
Sådan gør du
  1. Skyl og rens rabarberne. Skær dem i mundrette stykker.

    rabarber i køkkenet
  2. Put dem i en gryde med sukker og citronsaft.

  3. Del vanillen på langs og træk kornene ud. Både korn og stænglen ryger i gryden.

  4. Giv det et opkog i ca 5 minutter. Det skal ikke koge helt ud, og rabarberen må godt stadig fornemmes, Det skal ikke være en pure.

  5. Spis den med det samme, eller put den på skoldede glas. Den skal opbevares i køleskabet.

    Rabarberkompot i skål
Opskriftsnoter

Kompotten skal spises relativt hurtigt, og holder ikke længe i et køleskab, trods opkoget og sukkeren. 

Det er heller ikke noget problem hjemme hos mig, hvor den hurtigt får ben at gå på. Denne gang var det til en regulær mormorklassiker. Stegt kylling med rabarberkompot, agurkesalat, kartofler. Det hele glider ned med en skøn sovs lavet på kyllingefond.

Mormormad

Dyrk dine egne rabarber – De passer sig selv

Rabarber kræver lidt plads, men når du først har planet den, så er det en plante der bliver ved med at give. Bliv ved med at trække de største rabarber, og ja, man trækker dem op, så er der rabarber over hele sæsonen. Den bliver ved med at skyde.

Det eneste du ikke må, er at spise rabarberbladene da de er giftige.

Lav rigeligt

Hvis du laver en stor portion rababerkompot, så brug en del af det til en skøn trifli. Der er i min verden ikke mange ting, der i den grad smager af sommer som en god trifli.

Men prøv dig frem og giv gerne fifs og idéer nedenfor i kommentarfeltet, til hvordan du laver og bruger din rababerkompot.

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt