Hjem Opskrifter Drikke Få din kaffe til at smage dobbelt så godt – Rist den...

Få din kaffe til at smage dobbelt så godt – Rist den selv

Rist din egen kaffe og boost smagen betydeligt. Det smager meget bedre,og fordelen er at du selv kan styre processen og bestemme intensiteten.
Det hele klares i en helt almindelig ovn på under 15 minutter.

Ristningens betydning

Der findes tre grader af ristning, inden for hvilke, der er et hav af variationer. Samtidig kan man blande de forskellige ristninger, men prøv jer frem til I finder favoritbønnen og tilberedningen.

De tre ristninger er lys, mellem og mørk, der afspejler bønnens farve efter tilberedning.

Lys ristning er lysebrun og kan minde om farven på en tørret kanelstang. Den er mildere, mere syrlig og har mindre krop end de mørkere. Kaffe af god kvalitet, tåler gerne en lys ristning, hvor de fine nuancer kommer godt frem.

Mellem ristning er noget mørkere end lys ristning, og har mange små, mørkere pletter. Mellemristet kaffe har mere olie på overfladen end lysere ristning. Den er god til det meste kaffe, hvor man ønsker en balanceret smag. Den har både finesse og dybde, uden at nå helt ud.

Mørk ristning er tydeligt mørkebrun til næsten sort, og har en mere olieret overflade end mellem ristning. Den er intens og bitter, men du får også nogle fantastiske dybder i kaffen. God til espresso.

Som sagt kan ovenstående kombineres, hvis man ønsker dyb intensitet, samtidig med et syrligt indspark så kan man blande de lyse og mørkt ristede bønner i et passende forhold.

Valget af bønne er også vigtig, men jeg vil ikke gå så meget ind på bønnerne, da det helt sikkert er individuelt, hvad man godt kan lide.

Fremgangsmåde

  1. Start med at varme ovnen til 225 grade. Her skal det ikke være varmluft, da avnerne fra bønnerne kan hvirvle rundt og stoppe ventilatoren.
  2. Fordel bønnerne i et enkelt lag på en bageplade uden bagepapir, og sæt den midt i ovnen.
  3. Se og lyt efter. Når bønnerne popper fordamper vandet i bønnerne. Det giver en del røgudvikling, men frygt ikke. Det er også nu man kan fornemme duften af nyristet kaffe.
  4. Bønnerne er egentlig færdige her, men vælger du at fortsætte ristningen til andet pop, karamelliserer sukkeret i bønnerne. Det giver mere røgudvikling og først gør det bønnerne sødere, men meget hurtigt begynder de at få en mere bitter smag – jo sortere, jo mere bitter bliver kaffen. Og det går stærkt!
  5. Du vælger, efter farvevalg/ristningsgrad, hvornår du vil tage bønnerne ud, men når det sker, så tag dem af bradepanden, dfa den fortsat er varm og vil riste videre.
  6. Når bønnerne er kolde, kan du lige ryste pladen og blæse de løse agner væk. Ikke at det betyder noget for smagen, hvis de ryger med i kaffekværnen, for du kan ikke smage dem, men de fylder og gør det lidt sværere at dosere kaffen rigtigt – især hvis der er mange agner.

Du er nu færdig og kan brygge din første kop, friskristet kaffe. Vær opmærksom på, at smagen lige nu er intens, så der skal bruges mindre end man lige regner med.

Bruger du ikke bønnerne med det samme, så put dem i en lufttæt dåse.
Det første døgns tid må du godt lade dåsens låg ligge løst på, så bønnerne kan slippe noget af den CO2 der produceres. Efter et døgn kan du nu lægge låget på og nyde din ristede kaffe i over en uge. Bønnerne mister smag/aroma, og allerede efter 10 dage, vil halvdelen af aromaen være gået tabt, selvom det opbevares korrekt.

Find en god kaffekværn her

Pas på

Er ovnen for varm, vil bønnerne begyndte at poppe alt for hurtigt. Det skal helst tage lige under 10 minutter at nå første popning.
Og det går stærkt, så kig efter bønnerne hele tiden, så ikke de brænder på.

Tips til din kaffe

læg vanilliestænger, appelsinskal, kanel m.m. sammen med de rå kaffebønner nogle dage inden ristning og få din helt egen unikke kaffesmag til specielle lejligheder.

Prøv at riste dine egne bønner, og sig mig om ikke det var den lille indsats værd. Skriv gerne i kommentarfeltet nedenfor, hvordan det gik.

Kaffetilbud

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

2 COMMENTS

  1. Det her var det nemmeste jeg nogensinde har gjort i et køkken. Smagen blir helt vild intens og lækker.
    Super fed side I har her, men kan I ikke komme med noget der slanker i januar?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt