Sådan koger man ris – uden de brænder på

12
3631
Perfekte ris

Rigtig mange har svært ved at lave lækre og luftige ris, uden de brænder på. Det afholder dem fra at lave dem, eller bruger poseris i stedet, der slet ikke har samme smag og kvalitet. Det er en skam, for det er nemlig rigtig nemt at lave ris, hvis bare man følger disse få trin.

Hvad skal jeg bruge?

Det eneste du skal bruge for at koge perfekte ris, er en gryde med låg og din tommelfinger. Intet andet, og jeg lover dig, at de ikke brænder på hvis bare du følger fremgangsmåden.
Der findes specifikke riskogere på markedet, og sågar er der tupperware, der kan koge ris i en microbølgeovn.
De kan sikkert begge lave fornuftige ris, men en riskoger koster penge, og går ikke i opvaskemaskinen, så hvorfor ikke bruge noget man alligevel har i husholdningen?

 

5 fra 4 stemmer
Dampede ris
Udskriv
Sådan koger du ris
Forb. tid
1 min
Tilb. tid
24 min
Samlet tid
25 min
 

Det absolut hurtigste er at hælde risene op i gryden og tilsætte vand. Ønskes en mindret klistret ris, så skyl risene inden for at fjerne stivelse.

Samtidig udskylles giftstoffet arsen, hvilket er anbefalelsesværdigt.

Ret: Tilbehør
Køkken: Verdenskøkkenet
Ingredienser
  • dl ris
  • 3 dl vand
Sådan gør du
  1. Start med at skylle risene i en si under rindende vand. Det skal gøres for at skylle megen af stivelsen af risene. Gør du ikke det, så vil de blive klistrede, så det er også lidt en smagssag. Kan man godt lide ”sticky rice”så kan man udelade dette.

  2. Hæld risene op i gryden og fyld vand på. Nu kommer tricket, der er meget vigtigt. Vand hældes på til et tommelfingerled over risene. Dette er uanset størrelsen af gryden, så længe risene dækker bunden af gryden. Huske det! Et tommelfingerled.

  3. Læg låget på og sæt risene på højeste varme.

  4. Når risene koger. Dvs. når der kommer damp ud under grydelåget, så skrues der helt ned på laveste blus. Risene skal nu koge i 12 minutter.

  5. Sluk herefter helt for blusset og lad risene trække/absorbere den sidste væde, i yderligere 12 minutter. Nemt ikke? Det eneste du skal huske er 12/12 reglen. Kog i 12 minutter og lad trække i 12 minutter.

  6. Det allervigtigste ved ovenstående fremgangsmåde er, at du under ingen omstændigheder må løfte på låget. Der er nøjagtig den mængde vand der skal til, så luk ikke noget damp ud og varme ud, ved at løfte på låget før tid.

Opskriftsnoter

Efter de tolv minutter har du varme og perfekt dampede ris. Og du har i mellemtiden ikke haft brug for at røre i gryden. Du har altså haft 24 minutter hvor du kan lave resten af måltidet, dække bord eller slappe af.

 

Hvad med de vilde?

Brune ris og vilde ris, har fundet større indpas i køkkenet, og de tager længere tid at koge.
I stedet for de 12 minutters kogetid, i ovenstående fremgangsmåde, skal de have 30 minutter i alt. Altså koges risene i et kvarter og trækker i et kvarter.

Der i bund og grund tale om samme type, som den hvide, men hvor den hvide afskalles og poleres, springer man poleringsstadiet over, og de bevarer derved sit brune udtryk. Deraf navnet. Det betyder samtidig at de bevarer størstedelen af deres kostfibre, som risen er rig på.

Men er det sundt?

Ris får ofte hug for at være usundt, eller tom energi, men ris er faktisk fyldt med B Vitamin. Det er en kornsort der tilhører græsfamilien.

Der findes rigtig mange risstyper. De fleste kender Jasmin og basmati, men risfamilien har en bred variation af lange, medium og korte, tykke og tynde, ovale og runde. De egner sig alle til forskellige retter, og kan fordeles på eksempelvis risengrød, løse ris, sushi, risotto osv.

Når der tales om sundhed i ris, så er det nok ikke den polerede variant, som jeg nævner ovenfor, men naturrisene, som også betegnes; Brune ris.

Endnu sundere end brune ris, er den vilde ris, men her er du blevet snydt, for det er faktisk ikke en rigtig ristype. Det er ganske som risen, en græsart, men er altså ikke yderligere i familie. Disse ”ris” afskalles ikke, og dermed er fratages de ikke indholdet af mineraler og vitaminer. De er altså sundere end den hvide ris, hvis man ikke som mig, elsker dem som poppede. Poppede vilde ris i en salat, er lækkert, men nok ikke så sundt grundet den megen olie.

Du kan i øvrigt læse meget mere om typerne på wikipedia

Arsen i ris

Ris kan have et højt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Ris og risprodukter har et naturligt indhold af uorganisk arsen, og mængden afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra egn til egn.

Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige.

Tips til tilberedningen

Synes du at dine ris er kedelige, eller mangler du bare at pifte dem lidt op? Så giver jeg dig her et par tips til at toptune risene endnu mere.

Krydderier er en god ting, når det kommer til ris. Som med så meget andet, så løfter smagsgivere retten, og kan understøtte måltidet på en helt anden måde.
Når risene krydres, så vær forsigtig med salt. Salter du vandet og det damper ind, så vil mængden af salt have sat sig i risene. Brug derfor kun en begrænset mængde.

En af mine egne favoritter, er stjerneanis og kardemommekapsler. Især når det kommer til indiske retter.
Put en enkelt stjerneanis i og en kardemommekapsel og smag forskellen. Den er stor.

Safran er en anden smagsgiver, men i endnu højere grad farvegiver. Nordafrikanske retter

Du kan også erstatte en del af vandet med kokosmælk, men så skal du give den en lille smule mere væske. Kokossen er super til thairetter.

Friske urter kan også bruges, og det er bare om at prøve forskellige muligheder af. Her er jeg især pjattet med dild, der giver en mere hjemlig smag til mine ris. Brug gerne dildskærme og server dem til din laks. En ren vinder.

Afrunding

Jeg håber at ovenstående har givet dig inspiration til bruge risene endnu mere i dine retter, og måske endda har fået fornyet lyst til at lege med smagene.

Har du afprøvet metoden, så skriv nedenfor hvordan det gik.

12 KOMMENTARER

  1. Min favorit kineser har lært mig en tommelfinger regel for kogning af ris i riskoger. Når risene er hældt i stikker man fingeren i og ser hvor langt op på fungerende risene går. Så flytter man fingeren til toppen af risene og fylder vand på så det går lige så højt op på fingeren, som risene gjorde da man havde fingeren på bunden. Det virker hver gang.

  2. Jeg har brændt ris på i årevis, men det her hjalp mig meget. Hvis det virker igen næste gang, så er det jo for godt til at være sandt.

  3. Endelig kom der nogen, der kan fortælle danskerne, hvordan man koger ris! I Litauen hvor jeg kommer fra, ingen måler ris i dl eller gram eller noget. Stort set er fremgangsmåden som beskrevet her, men man undgå at stikke sin finger i gryden 🙂 Man skal bare bruge et glas eller en kop, lige meget hvor stor.
    Man kommer et glas ris og to glas vand i en gryde. Sådan er det altid – 1+2. Har man brug for mindre ris, tager man et mindre glas. Har man brug for mere ris, tager man et større glas.
    Så sætter man risen til at koge, og når den når kogetidspunktet, skruer man blusset ned til det laveste og lader det simre, med låget på, indtil det øverste lag af vand er væk (ja, man må da gerne kigge lidt). Det godt kan passe, at det tager 12 minutter – det har jeg aldrig målt 🙂 så kommer man en spiseskefuld fed, noget krydderi hvis man har lyst til det, låget på, og slukker for blusset. Risen skal stå og absorbere resterende vand – det kan igen godt passe med, at det tager 12 minutter 🙂
    Så nemt er det: 1+2 og husk at slukke på blusset.

  4. Når du skriver at ved vilde og brune ris der er det 30 min istedet for 12 min så er det vel ikke 30/30 men 15/15 istedet for 12/12 min.??? Påtænker netop nu at afprøve den “nye” kogetid

  5. 1 kop ris og 1,5 kop vand i en gryde med salt. Skru op for blusset. Når det småbuldre skrues ned på 1 med låg på. Skal bare stå i et kvarter. Rigtig nemt.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her