Skærebræt – Guide til det bedste skærebræt

0
607
Skærebræt spækbræt

Det er vigtigt at have værktøjet i orden i et grovkøkken. Start her med et af de mest brugte redskaber i køkkenet – nemlig et skærebræt.

Skærebræt eller spækbræt?

Spækkebrættet, eller ren og skær spækbrættet, er en lige så central del af dagligdagen som køkkenkniven. Vi tillægger den bare sjældent den store betydning.
Det er en skam, for der ligger mange gode kvaliteter i det helt rigtige spækbræt. Eller skærebræt?

Ja, hvad hedder det egentlig?

Begge dele går an. Taler vi om spækbræt tænker de fleste måske på, noget med spæk, men det kommer faktisk fra ordet spække, som betyder noget i retning af, store mængder. Og det er nok egentlig størrelsen, der er afgørende for, om det er et spækbræt, eller et skærebræt.
Skærebrættet er et lidt mindre bræt, hvor man kan skære brød og krydderier etc.

Lad os for nu kalde det for et skærebræt.

Hakke, snitte, flække og skære

Skærebrættet er et af de redskaber, du bruger allermest i dit køkken. Derfor er det vigtigt at finde et godt bræt, der altid kan være lige ved hånden. De forskellige størrelse og materialer er faktisk en guide til hvad de er gode til, til grøntsager er det typisk små brætter af plastik du bruger, hvor imod til brød og kød bruger du gerne store brætter i træ. Men skal du vælge et, som oftest bruges så er et stort bræt at foretrække. Intet er mere frustrerende end, ikke at have plads på sit skærebræt.

Det kan dog have sin fordel med forskellige størrelser og materialer afhængig af opgaven. Samtidig skal man gøre sig overvejelser om den daglige brug. Bruges det primært til at skære et stykke franskbrød på, eller om der hakkes rodfrugter og parteres kyllinger på daglig basis.

Ud over den ligefor nævnte funktionalitet, så kan andre krav og ønsker også spille ind på valget.

Mange bruger skærebrættet som serveringsfad, og her er et flot marmorbræt meget flot. Et udvalg af tapas, til ostebordet eller andet, er marmor helt perfekt. Skal det være mere rustikt kan træ anbefales.

Dog er plastik sjældent et godt valg æstetisk, som serverinsgfad.

Materialer

Som nævnt er materialerne både en æstetisk overvejelse, men også funktionelt er der forskellige fordele.
Det er oftest en smagssag hvad man kan lide ved at skærebræt, og grundlæggende er der følgende materialer:

  • Plast
  • Marmor
  • Træ

Hvert materiale har forskellige forcer, men et af de vigtige er; rengøringen.

Rengøring

Rengøring af skærebrættet er vigtigt, i særdeleshed på grund af hygiejnen, men også fordi man ofte bruger samme bræt til flere ting under madlavningen.

Skal du være helt sikker, så afkoges skærebrættet imellem udskæringerne.
Personligt har jeg en uundværlig Quooker hane, så jeg nemt kan skolde mit bræt, flere gange undervejs.

Grundlæggende er der to ting man bør være opmærksom på. Vil brættet blive udsat for maskinopvask eller håndopvask?

Plast og marmor går fint i opvaskemaskinen, men jeg vil ikke anbefale at gøre det med skærebrættet i træ. Det tørrer ud og sprækker. Håndopvask er at foretrække, da det her bliver helt rent for snavs. Det vigtige er så, at tage det med det samme, og ikke lade det tørrer ind.

Også sæbe kan være problematisk, da det også udtørrer træet, men er snavs tørret ind, kan en smule sæbe hjælpe til at løsne fedtet hurtigt.

Igen kan jeg anbefale en Quooker, men en elkedel kan også sagtens klare jobbet. Bare det bliver skoldet af, af hygiejnemæssige grunde.

Værd at vide

Skån dine knive med et bræt af enten plast eller træ. Marmor har en hård overflade der slider ekstra meget på dine knive.

Vedligeholdelse

Til sidst vil jeg kort berøre et vigtigt element, nemlig vedligeholdelsen. Plastikmaterialer vil blive slidt og smidt ud, hvor der er bedre mulighed for vedligeholdelse af marmor og træ. Marmor vil hen ad tiden blive ridset, men ellers er det et utrolig slidstærkt materiale. Der hvor der er bedst mulighed for vedligeholdelse, er med træ. Et skærebræt skal bruges, og det vil unægtelig slide, men et træbræt kan nemt slibes ned med en smule sandpapir, olieres let, og så er det godt som nyt.

Vores forslag

Til sidst vil jeg vise jer tre fede skærebrætter, som matcher de tre materialer:

Noyer

Flot skærebræt udført i amerikansk valnøddetræ

Information

  • Bredde: 45×30 cm
  • Dybde: 2 cm
  • Hand made

Køb det her

Skærebræt fra House Doctor

Skærebræt fra House Doctor

Informationer

  • Skærebræt
  • Design
  • grøn marmor m. guldprint
  • 20×30 cm

Køb det her

Eva Solo Skærebrætter

Smarte, funktionelle og pladsbesparende. Farve nuancerne gør det muligt at se forskel på de forskellige skærebrætter og derfor holde dem adskilt og bruge dem til hver sit formål.Hvert skærebræt er let at gribe fat i på grund af deres tilspidsede hjørner. Holderen holder skærebrætterne adskilt så de nemmere kan tørre.

Information

  • Tørrer ordentligt – hygiejnisk.
  • Ikon opdeling på skærebrættet.
  • Kan gå i opvaskemaskine ved max 65˚C

Køb det her

Ellers er der jo masser af fede brætter derude. Om det er eg, bambus eller noget helt tredje. Det vigtiste er at det ligger godt til dig. Nyder du at arbejde med, og ved det. Så er det det rigte.

Se flere tips, tricks og anbefalinger her.

SKRIV ET SVAR

Skriv din kommentar her!
Skriv venligst dit navn her