Hjem Tema Surt nyt for ølelskere - Surt øl trender i 2017

Surt nyt for ølelskere – Surt øl trender i 2017

Efter et par bitre år, hvor Indian Pale Ale har vundet stor popularitet, er der nu en ny type øl på vej, som vil ramme ganerne i 2017. Sour Ale, eller Surt øl er det nye på ølfronten.

Gæringen gør forskellen

Og nyt er det selvfølgelig ikke for som med så mange andre trends, så har de rod langt tilbage i traditionerne, men 2017 vil give denne øltype en øget popularitet.

Surt øl fremstilles ved spontan gæring.
I stedet for at rendyrket gær tilsættes under brygningen, podes urten i åbne kar, hvorved luftbårne gærceller og bakterier falder ned i karrene, og gæringen starter.
Dette stiller store krav til omgivelser og styring af processen.

Surt øl har en skarp, syrlig smag og en syrlig duft. Det syrlige bliver dog mindre markant ved lagring.

Den har en kompleks og tørstslukkende charme. Citrus aroma, smagen af bær og en ren sprød finish kendetegner denne øltype, og danner grundlag for mange ikoniske stilarter, herunder lambic og Berliner weisse. Samtidig har de en lav alkoholprocent, så du kan nyde dem under begrænset mådehold.

Om sour ale bliver det nye i 2017?

Måske, måske ikke. Det kommer helt an på de danske bryggerier. Men at surt øl som helhed bliver stort i 2017, er der slet ingen tvivl om. Det blev stort hen over 2015 og 2016, og nu tror jeg den bredere befolkning så småt er blødt op.

Surt øl er mange ting. For mig er det først og fremmest surt belgisk lambic-øl som, kriek, geuze og Framboise, der virkeligt tæller i den kategori. Det er her man finder den absolut største kompleksitet indenfor øl. Og dét er virkelig interessant! Det gør også, at det sure øl kan ting sammen med mad, som andet øl ikke kan. En god “begynder lambic” kunne være Oude Geuze Boon fra det belgiske bryggeri BOON. Den er lidt Geuzens svar på en pilsner. Den er let tilgængelig og smager hamrende godt. Ellers er Kriek en god indgangsvinkel. Det er en ublandet lambic der er tilsat store mængder kirsebær. En meget “dame venlig” øl. Den kan med fordel drikkes af kvinder der påstår ikke at kunne lide øl!

Hvor skal man starte med surt øl?

Hvis man er ny på området. Eller måske ikke har lyst til, at betale det ægte spontangæret øl tit koster (40-mange penge) Så findes der mange andre gode alternativer. Her kommer vi tilbage til den egentlige kategori “sour ale” som man ser fra eksempelvis TO ØL‘s sur serie. En dejlig letsyrlig serie af øl. Dertil skal de famøse Berliner Weisse selvfølgelig også nævnes! 2016 blev året hvor Berliner Weisse for alvor fik en plads i ølfolkets hjerte. Det er en elsket og en hadet stil. Personligt syntes jeg den er fantastisk! Jeg kan blandet andet anbefale Ebeltoft Gaardbryggeri‘s berliner weisse eller flere versioner (med frugt) fra Svenske Beerbliotek. Berliner Weisse er en syrnet hvede øl med en relativt lav alkoholprocent. Den er som regel syrnet med mælkesyrebakterier. Jeg har tilmed smagt én version der var syrnet med A38.

Jeg håber, at jeg med dette indlæg kan være med til, at åbne øjnene for en speciel og fantastisk øltype.

SKÅL!

HopDaddy
HopDaddyhttps://www.instagram.com/hopdaddydk/
Jeg er en craft beer geek fra Danmark, som er indehaver af Instagram profilen: HOPDADDYdk Jeg har en pasion for øl, som kun er blevet større de seneste år, så har nu valgt at dele den med jer!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt