Hjem Tema Råvarer Tang - Havets salat med masser af saft og kraft

Tang – Havets salat med masser af saft og kraft

Tang kan indgå i næsten al slags mad. Derfor er det et oplagt næste valg i min serie om råvarer. Udråbt som superfood og med smagsgivende gaver i form af salt og umami er denne råvare en undervurderet spise.

Tang har uendeligt mange anvendelsesmuligheder

Den enkleste måde at sikre sig den anbefalede dagsmængde på er, at koge en lille håndfuld tørret tang sammen med andre grønsager og så blot spise det, som var det kål, spinat eller en anden bladgrønsag.

Tang, Blæretang, Horneks

En anden fordel ved denne enkle metode er, at man ikke behøver at tilføre salt til kogevandet. Tangen klarer fint at sikre saltsmagen.

Tangen har umami-smag og den medvirker derfor til at fremhæve alle andre smagsnuancer fra de øvrige ingredienser.

Granuleret tang har nok de lettest tilgængelige anvendelser. Som granulat kan tangen indgå i alle mulige sammenhænge – den kan tilsættes alle retter, den kan blandes i mel, når der skal bages, den kan drysses over eller i en salat, den kan svitses på panden, når der skal steges, og den kan bruges som ikke-kraftig krydderurt i alle tænkelige sammenhænge. Kun fantasien kan sætte en grænse.

Bradepandebrød med blæretang

En meget velsmagende ret med tang i og med en skøn tangpesto.

Ingredienser
 • 50 gram gær
 • 3 dl mælk
 • 3 dl lunkent vand
 • 1 spsk. granuleret blæretang eller sukkertang
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. lynghonning
 • 225 gram hvedemel
 • 225 gram speltmel
 • Tangpesto
Sådan gør du
 1. Alle ingredienserne blandes og melet æltes i lidt af gangen.
 2. Bagepapir lægges i bradepanden, og dejen fordeles i et ensartet lag på papieret.
 3. Tryk dejen helt ud til siderne.
 4. Brødet smørers med lidt pesto

 5. Brødet bages i en forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 20 min.

En af de danske producenter af tang er Læsø tang, hvor du kan købe både tang og tangpesto her og som giver 25% på blæretang & tangpesto igennem smagdanmark.com.

For Læsø Tang er målet ganske simpelt:

 1. Vi vil bidrage til at danskeres forbrug af spisetang i den daglige føde stiger til de anbefalede 5 til 10 gram.
 2. Vejen til målet går gennem en målrettet indsats for at producere sunde og spændende produkter, der indeholder dansk tang, der høstes i havet omkring Læsø.

En yderligere vej til målet er at øge kendskabet til de sundhedsmæssige værdier, der kan opnås igennem et større forbrug af spisetang.
Det bidrager firmaet med gennem guidede tangture, workshops og med indlæg på de sociale medier.

Tang, der skal spises i Danmark bør komme fra Danmark

Der er ingen god grund til at transportere tangen den halve verden rundt og importere fra Asien, når vi selv kan høste den i rigelige mængder ved Danmarks egne kyster.
Havet omkring Læsø anses for et af de reneste farvande i Danmark, og der er en meget omfattende artsrigdom af tang. Den tilgængelige mængde af råvarer er stor, og indhøstningen er rimelig tilgængelig gennem et godt samarbejde med lokale erhvervsfiskere samt let adgang til de kystnære arter, der kan høstes manuelt.

Samtidig er en del af virksomhedens vision, at den skal være bæredygtig og betyde noget for sit lokalsamfund.

Læsø Tang er en del af den naive tro på, at steder som Læsø har en fremtid – at små samfund, lokalt engagement, lokale fødevarer er et reelt alternativ til et liv i de store byer med højhastighed, masser af tilbud om underholdning, billige industrivarer og bl.a. fødevarer produceret efter kvantitative succeskriterier.

Har du gode tips til brug af tang, så skriv en kommentar her nedenfor.

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med SmagDanmark.com der er Danmarks største markedsplads for fødevarer. Hos smagdanmark.com kan du møde den landmand, slagter, forhandler eller gårdbutik, du handler hos. 

smagdanmark.com banner

Avatar
Rasmus Jakobsenhttp://Grovkøkkenet.dk
Stifter og administrator af sitet Grovkøkkenet.dk. Med en stor passion for mad og især håndværket bag, har jeg lavet denne hjemmeside som et hobbyprojekt. Jeg håber at kunne udforske flere af de bagvedliggende processer og forhåbentlig udbrede noget af den viden til andre med samme interesse.

LEAVE A REPLY

Opskrift Vurdering
Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Opskriften på hjemmelavet pancetta, Italiens svar på bacon

Hjemmelavet pancetta er kongen over bacon, og hvem elsker ikke bacon? Den italienske version af bacon hedder pancetta og er mildere og mere parfumeret...

Ekstra jomfru olivenolie, koldpresset tak!

Ekstra jomfru olivenolie er ikke bare olivenolie. Faktisk er det næsten lige så kompleks en verden som når der skal vælges vin. For de...

Støbejern – anvendelse og egenskaber

Støbejern er kort og godt en legering af jern, kulstof og silicium. Det er et tungt materiale, men ganske velegnet til madlavning. Støbejernspande fra Skeppshult I mange hundrede år har man brugt...

Så nemt er det at lave saltsyltede citroner

Saltsyltede citroner er fantastiske. De tilfører et smagsbombardement til enhver ret og leder tankerne direkte til Marokko. Med ganske få ingredienser og med megen...

Recent Comments

Karen Pårup Sørensen on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt
Birggitte silkeblomst on Sådan laver du hjemmelavet yoghurt