5 fra 4 stemmer
Dampede ris
Sådan koger du ris
Forb. tid
1 min
Tilb. tid
24 min
Samlet tid
25 min
 

Det absolut hurtigste er at hælde risene op i gryden og tilsætte vand. Ønskes en mindret klistret ris, så skyl risene inden for at fjerne stivelse.

Samtidig udskylles giftstoffet arsen, hvilket er anbefalelsesværdigt.

Ret: Tilbehør
Køkken: Verdenskøkkenet
Ingredienser
  • dl ris
  • 3 dl vand
Sådan gør du
  1. Start med at skylle risene i en si under rindende vand. Det skal gøres for at skylle megen af stivelsen af risene. Gør du ikke det, så vil de blive klistrede, så det er også lidt en smagssag. Kan man godt lide ”sticky rice”så kan man udelade dette.

  2. Hæld risene op i gryden og fyld vand på. Nu kommer tricket, der er meget vigtigt. Vand hældes på til et tommelfingerled over risene. Dette er uanset størrelsen af gryden, så længe risene dækker bunden af gryden. Huske det! Et tommelfingerled.

  3. Læg låget på og sæt risene på højeste varme.

  4. Når risene koger. Dvs. når der kommer damp ud under grydelåget, så skrues der helt ned på laveste blus. Risene skal nu koge i 12 minutter.

  5. Sluk herefter helt for blusset og lad risene trække/absorbere den sidste væde, i yderligere 12 minutter. Nemt ikke? Det eneste du skal huske er 12/12 reglen. Kog i 12 minutter og lad trække i 12 minutter.

  6. Det allervigtigste ved ovenstående fremgangsmåde er, at du under ingen omstændigheder må løfte på låget. Der er nøjagtig den mængde vand der skal til, så luk ikke noget damp ud og varme ud, ved at løfte på låget før tid.

Opskriftsnoter

Efter de tolv minutter har du varme og perfekt dampede ris. Og du har i mellemtiden ikke haft brug for at røre i gryden. Du har altså haft 24 minutter hvor du kan lave resten af måltidet, dække bord eller slappe af.