Zinfandel kan det hele

Rødvine som Zinfandel har efterhånden opnået en stor popularitet blandt danskerne, men også internationalt generelt. Faktisk er den Californisk producerede Zinfandel blevet så populær at det kan få de italienske Primitivodyrkere til at ændre navnet til Zinfandel på etiketten, når den skal sælges. Og det er nemlig fordi druesorten er den samme.

Der har længe været tvivl om hvorfra Zinfandeldruen kom fra, men studier viser at den italienske Primitivodrue er den samme. Ikke den originale dog, for samme studier viser at druen oprindelig kommer fra Kroatien og hedder; plavac mali.

At druen er så dominerende i Californien skyldes i høj grad klimaet, hvor vinen lever under en konstant høj temperatur.

Ikke alle er dog lige imponeret over disse Zinfandelvine fra Californien:

“Jeg glæder mig til at få aflivet nogle af mine fordomme om californisk vin, som f.eks. den at jeg ikke er voldsomt vild med vine på zinfandel. Alkohol-tunge, men alligevel lidt pjaskede vine, der er lidt for søde, savner krop og giver lidt halsbrand. Sådan kunne jeg finde på at formulere den fordom”.

– Vinanmelder på Jyllandsposten, Anders Halskov-Jensen

Så selvom ikke alle er imponeret over Zinfandel, er mange enige om at Zinfandel druen kan give en vin med meget stor fylde, stor intensitet og en del tannin, der gør den egnet til lagring.

Kan man tle om en nationaldrue i Californien, så ville det uden tvivl være Zinfandel. Her er klimaet optimalt med masser af varme og sol over en lang sæson. Det er bla. med til at skabe sødme og masser af tanniner. Derfor kan man vel tale om et noget nær perfekt match.

Vinene kan drikkes relativt unge, og de fleste topper ved 3-6 år. Nogle af de beste kan holde 10 år, men så er vi også ved at være der. Det er altså ikke vine der gør sig godt i en vinkælder.

Kendetegnende ved den amerikanske produktion er, at man stopper gæringen hurtigere end i europa. Det giver typisk sødere vine med noter af chokolade og nødder, ligesom tørret frugt også kan anes.

Man kan sige at vinene gør sig fint til lidt krydret mad, grillen og faktisk også de lidt tungere vinterretter. Derfor kan man også kalde Zinfandel for en rigtig god all round vin, der går godt til det meste.